La normalització lingüística del català entre els habitants de la comarca del Solsonès està consolidada al territori amb el 95% de la població que té capacitat per entendre l'idioma. El Solsonès,que té una població total de 13.392 habitants, té més del 15% de la població estrangera, segons dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). De totes maneres, el Consell Comarcal i també altres entitats de la zona organitzen cursos i activitats per poder oferir als no catalanoparlants la possibilitat d'aprendre l'idioma.

Per una banda, el Centre de Formació d'Adults (CFA) ofereix la possibilitat d'estudiar català a tres nivells diferents. El primer nivell, el més bàsic, «és per a les persones que no entenen el català i normalment és gent estrangera», explica la directora del centre, Lurdes Pujantell. Aquestes persones, segons explica la directora, poden avançar de nivell fins arribar al català 3, on bàsicament hi ha persones que utilitzen el català com a llengua vehicular.

Al centre, actualment hi ha uns 60 alumnes matriculats i, segons informacions del CFA, aquesta xifra es manté des de fa anys més o menys estable, «ja que entra alumnat nou i també en marxa. Són estudiants una mica volàtils en el sentit que per condicions de feina i altres factors han de deixar el curs moltes vegades», afegeix Pujantell.

També el Consorci per la Normalització Lingüística del Solsonès ofereix cursos de català. Aquest servei, al qual s'accedeix tenint la majoria d'edat, excepte si una persona ha tingut tota l'escolarització en català, en què hi té l'accés als setze anys, també potencia de manera directa el català, juntament amb altres entitats que ofereixen auxiliars de conversa.

Tot aquest interès per part de l'administració pública del Solsonès permet que els no catalanoparlants puguin accedir amb més facilitat a feines i estudis on es necessita el català, «ja que un nouvingut, per exemple, quan és ciutadà de la zona té uns drets però també té uns deures», explica Lluïsa Camps, tècnica en polítiques migratòries del Consell Comarcal. També, aquestes facilitats suposen que les estadístiques de normalització de la llengua tinguin uns grans percentatges; en aquest cas, el 82 % de la població solsonina pot parlar català i fins al 95% pot entendre'l. Per contra, només el 5 % de la població no entén el català.

Per als tècnics del Consell Comarcal que estan relacionats amb la normalització de la llengua, suposen unes xifres molt positives per a la comarca.