Solsona ha viscut aquest dilluns una nova jornada de Carnaval. Aquesta vegada, però, els protagonistes han estat els més petits. Centenars de nens i nenes han participat en un Carnaval Infantil que ha reproduït pràcticament tots els actes de la festa popular i que ha acabat amb la tradicional penjada del ruc a la Torre de les Hores. Tampoc hi ha faltat les reivindicacions, amb un sermó que no ha volgut passar per alt la situació que viu Catalunya i que ha reclamat la llibertat dels polítics empresonats.

La rua amb els gegants ha donat el tret de sortida a la festa. El portal del Castell s'ha quedat petit per rebre, primer, a la miss forastera, seguit de les carrosses i un rei Carnestoltes que ha rebut la clau de la ciutat. Des de l'organització, remarcaven l'elevada afluència de públic en un dilluns laborable, malgrat que a Solsona sigui festa.

El rei Carnestoltes, acompanyat de les autoritats, ha seguit en primera fila i davant d'una plaça Major on no hi cabia ningú el sermó, elaborat des de les escoles solsonines. Malgrat que no ha estat el primer carnaval amb els polítics empresonats, els petits han volgut adreçar-los-hi unes paraules de suport i exigir la seva llibertat.

No ha estat, però, l'única exigència. Els sermonaires han repassat, un a un, els 15 municipis que formen la comarca i les seves mancances. La necessitat d'ampliar l'escola de Navès, un millor manteniment en l'accés al centre de Lladurs on "quan neva ens hem de quedar a casa", o que l'escola pública solsonina El Vinyet segueix esperant edifici, han estat algunes de les reclamacions.

Ballada multitudinària i penjada del ruc

L'hora dels balls, a la plaça Major, s'ha fet esperar davant l'elevada afluència de públic i on ha costat més de 20 minuts aconseguir fer espai perquè es duguessin a terme. Finalment, una a una, tota la imatgeria ha anat desfilant abans de les esperades contradanses series i boges.

El punt més àlgid, però, ha arribat amb la tradicional penjada del ruc a la Torre de les Hores. Igual com passa amb la festa per adults, l'acte ha reunit centenars de solsonins que s'han aplegat a la plaça del Ruc per entonar la cançó 'A Solsona, bona gent' mentre pujava l'animal de cartró-pedra penjat del coll.

Aquest any, però, l'animal no s'ha despenjat. I és que, com a novetat, es farà dimecres coincidint amb la festa dels grans.