La temporada del trumfo al Solsonès enguany ha estat irregular segons la zona de conreu. Els productors de patata han destacat que enguany ha estat un any molt irregular. Si bé ha plogut més que en altres temporades, l'aigua no ha beneficiat tots els camps de la mateixa manera. En el cas del Solsonès, el territori té dues zones ben diferenciades amb afectacions diferents: Cambrils i Odèn.

Joan Espuga, productor de trumfos a la zona de Cambrils, explica que tots estan contents per la bona campanya de la patata. Espuga també ha explicat que aquest estiu ha estat molt plujós, com feia temps que no plovia, i això ha repercutit en una producció molt bona. Amb tot, els productors es queixen que, com que són petits, «el preu no ens varia gaire tant si fem una bona o una mala campanya». «Depèn més de les grans companyies», ha criticat.

A l'altra banda hi ha un productor de Montmaneu, Josep Maria Balagué, d'Odèn, que explica que en aquesta zona la pluja ha provocat que molts dels conreus s'acabessin podrint. En aquest cas, Balagué també afegeix que mentre esperaven que s'eixugués tota l'aigua de la pluja que va caure al llarg de la temporada, els conreus es van gelar a causa de les baixes temperatures.

Tot i que la pluviometria i les condicions meteorològiques són semblants a les de Cambrils, com que Odèn és a més altura, el resultat de les collites ha estat molt diferent. «Aquests 300 metres d'alçada es noten», ha dit Balagué. «En canvi, altres anys, quan hi ha hagut més sequera a Cambrils, aquests han patit més i a Odèn ha anat molt millor», ha explicat Balagué.

Relleu generacional

Un altre dels punts que preocupa el sector és la manca de relleu generacional entre els productors locals de patata. La realitat és que no hi ha joves que vulguin seguir el negoci, i Joan Espuga ha explicat que en el futur no quedaran productors que vulguin continuar cultivant «en un terreny complicat on no pots regar i has d'esperar que plogui».

Per la seva banda, el coordinador de la Fira del Trumfo i la Tòfona, Pere Obiols, ha destacat que una de les grans novetats d'aquest any és que per primera vegada els assistents podran comprar tòfona que ha estat envasada i collida a la comarca del Solsonès. Es tracta de les explotacions de què ha tingut cura el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) de Solsona durant tots aquests anys i que ara comencen a donar els fruits.