Una cinquantena llarga de càr-recs electes i propers candidats d'ERC de l'àmbit municipal de la Catalunya Central es va aplegar, ahir al matí, al Teatre Comarcal de Solsona per participar en una jornada organitzada per la mateixa formació republicana amb l'objectiu «d'evitar el despoblament del territori i fomentar-ne el seu repoblament», explicava a aquest diari Ramon Lluís Lletjós, coordinador de la convocatòria i director dels Serveis Territorials del Departament d'Agricultura (DARPA) a la Catalunya Central.

Per a Lletjós, «als ajuntaments, que tenen un paper destacat en la legislació, els calen instruments que facilitin l'arrelament al territori de la població, i per això ens cal que hi hagi més relació entre administracions». El coordinador de la jornada explica que, «per a nosaltres, el desenvolupament rural té cinc potes: agrícola, ramadera, forestal, d'energies renovables i activitats complementàries; i cada consistori ha d'apostar per les més adeqüades al seu territori».

La Jornada Municipalista en l'Àmbit del Desenvolupament Rural va començar amb la benvinguda a càrrec de l'alcalde de Solsona, David Rodríguez. El solsoní, que va recordar l'essència rural del Solsonès, era acompa-nyat d'Alba Camps, delegada del Govern a la Catalunya Central, i el diputat al Parlament i secretari de política municipal d'ERC Marc Sanglas.

Després d'una radiografia de la situació actual a càrrec de Lletjós, el director general de Desenvolupament Rural, Oriol Anson, va explicar els trets més destacats de la futura Lleis d'Espais Agraris. Per a ell «la propera llei és una oportunitat per regular i donar seguretat jurídica a les explotacions», ja que «ens cal preservar els millors espais agraris, facilitar el seu accés a tots els joves i possibilitar que la gent habiti on hi ha l'activitat econòmica».

A l'hora d'elaborar la llei «cal tenir en compte la gent del territori», va afirmar Anson, que no va negar l'existència de discrepàncies entre les parts «per problemes de concepció». En aquest sentit, reconeixia l'oposició de propietaris agraris i forestals a la idea inicial d'un «banc de terres», que finalment es substituirà per un «registre de terres», i que té l'objectiu de «protegir la producció agrària recuperant finques en desús». Molts propietaris no accepten ingerències de les administracions a les seves activitats econòmiques, que veuen més pròpies del comunisme, com reconeixia el mateix Anson i certificaven alcaldes afectats.

Regidories específiques

Entre les recomanacions de la jornada d'ahir, cal destacar la creació de regidories de Desenvolupament Rural amb caràcter exclusiu o bé associades a altres activitats vinculades al desenvolupament rural.

En aquest sentit, Rodríguez ha avançat que el consistori solsoní podria tenir aquesta nova regidoria. L'alcalde, però, sí que ha confirmat que aquesta iniciativa es tirarà endavant al Consell Comarcal si ERC governa de nou aquesta institució.