La quinzena edició de la Fira del Trumfo i la Tòfona es va celebrar aquest cap de setmana a Solsona amb un temps primaveral i molta gent al carrer, dos ingredients bàsics per a l'èxit d'un certamen que ja té un mercat força consolidat.

Així, els productors de trumfos que van participar-hi, sobretot provinents del municipi d'Odèn, es mostraven satisfets de les vendes després d'un dia i mig de presència a la plaça del Camp; i fins i tot hi havia qui reconeixia haver esgotat les existències de patates.

Pel que fa als preus, un sac de 10 quilos de patates de les varietats kennebec o red pontiac es venien a 8 euros; i la mateixa quantitat de la varietat bufet (la més preuada i singular del nord-oest del Solsonès) tenia un preu de 16 euros. Unes xifres molt similars a les de l'any passat.

I és que la collita d'aquesta temporada, tot i que a l'inici semblava que seria molt bona, es va espatllar per l'excés de pluja i unes temperatures massa altes. Amb tot, i com ja és habitual entre els productors de trumfos de la zona, la particular orografia d'Odèn fa que cada masia tingui un microclima propi que fa canviar notablement la producció en explotacions properes. Així, per exemple, Josep Espuga, de cal Petit, confessava haver tingut «una collita molt bona», mentre que Eliseu Vila, de cal Japolí, deia que«vaig tenir millor collita l'any anterior que enguany»; una sensació semblant a la de Jordi Redorta, de cal Quic, que per l'excés d'aigua «no vaig poder collir fins a la Puríssima, quan habitualment ho faig a l'octubre».

El Premi Bufet 2019, un reconeixement als productors de trumfos de la comarca, va anar a parar a Marcel·lí Xandri, de cal Catralles.

Per la seva banda, l'Associació de Productors de Tòfona de Catalunya exposava al seu estand els seus darrers productes, com la tòfona amb sal de Cambrils i la tòfona en conserva.

A més a més de la venda de trumfos, la fira va propiciar moltes activitats econòmiques i lúdiques al seu entorn.