Lladurs disposa de l'únic hotel ecològic i vegà de Catalunya i i de l'Estat espanyol. Megan Albets i Joel Llurda, propietaris del negoci, van decidir refer una masia «abandonada» del segle XI, Casa Albets, i passar a ser un referent de la dieta vegana . Els responsables són vegans i, un any i mig després de la seva posada en marxa, l'hotel ha passat de tenir clients exclusivament vegans a persones que no ho són però que volen saber més sobre aquesta filosofia. Utilitzen energies renovables, depuren l'aigua, el mobiliari ha estat construït amb fusta de la mateixa finca i, fins i tot, utilitzen llençols ecològics.

«El tema ecològic ens preocupava i volíem anar més enllà dels petits gestos», diu Albets. Per aquesta raó van optar per engegar «un projecte de vida» i reconvertir l'antiga masia familiar, que feia molts anys que estava buida, i convertir-la en un hotel ecològic i vegà.

En un context en què, segons la parella, «costa trobar restaurants vegans de qualitat», Casa Albets busca oferir-la i demostrar que la dieta vegana «no té per què ser avorrida i pot ser creativa i gustosa», explica Llurda. Amb aquest objectiu, en el vessant gastronòmic, han tingut l'assessorament del reconegut xef en cuina vegana Toni Rodríguez i tots els plats que ofereixen són receptes d'ell. A més a més, aposten pel producte ecològic i de proximitat, que adquireixen de productors locals. Per aquest motiu «és impossible trobar res que no sigui de temporada», afegeix Albets.Clients curiosos

Durant els primers mesos, pràcticament tots els clients de Casa Albets eren vegetarians i vegans. Ara, explica la propietària, s'ha girat la balança i gairebé el 80% no ho són. «Venen perquè troben el projecte atractiu i els ha despertat la curiositat», assegura. També, reconeix Llurda, s'han trobat molts casos de «parelles que venen arrossegats per l'altre i es pensen que passaran gana i queden sorpresos».

La reforma de la masia també va ser ecològica i sostenible. «Els materials i gran part del mobiliari està fet amb fusta de roure de la mateixa finca», afirma Llurda, que assegura que «hem cuidat molt els detalls per donar més qualitat al projecte».

L'energia amb què s'abasteixen també és renovable. Fan servir una caldera de biomassa que fan funcionar amb estella local per escalfar l'hotel i l'aigua. També, pel que fa a la depuració de l'aigua, com que no disposen d'un sistema de clavegueram, han construït una bassa natural que fa les funcions de depuradora abans que «es filtri al sòl».