Sara Alarcón, presidenta del Consell Comarcal del Solsonès i màxima responsable política d'aquest servei, ha explicat a Regió7 que la situació de dèficit del Centre Sanitari té diverses causes, com l'envelliment de la població atesa, el control de la factura de medicaments prescrits i les despeses de personal que no estan ben consignades. Per a Alarcón, es tracta de trobar un nou model de gestió, i vol la implicació del CatSalut per salvar la prestació assistencial actual. Al problema econòmic (l'any passat es va tancar amb un dèficit de 104.000 euros) cal afegir el conflicte laboral ara obert amb el personal mèdic.

Alarcón assegura que el model de gestió econòmica del Centre Sanitari ha de canviar, ja que no fa front a les necessitats actuals i «hi ha més despeses que ingressos». Per aquest motiu, tal com es va saber fa uns quants dies, el Consell Comarcal i CatSalut està en converses per poder fer font a un nou model de gestió. Una negociació que passa sigui com sigui per poder mantenir l'atenció d'especialistes, que evita molts trasllats a altres ciutats, principalment Manresa.

El Centre Sanitari té assumit més servei que altres centres similars, i això també genera més proves que les que fa l'atenció primària. Una de les causes del dèficit és, segons explica Alarcón, que «s'han tripiclat les demandes de proves però continuen rebent el mateix pressupost per fer-hi front i, per tant, es gasta més del que hi ha pressupostat».

D'altra banda, el personal sanitari treballa amb una prescripció de medicaments preferents: si la compleixen, el centre rep bonificacions, però en cas contrari, se'l penalitza. «Solsona som dels últims, de la cua a Catalunya, pel que fa a factura farmacèutica, i, per tant, hem de pagar aquesta penalització». «Si tothom s'ajustés al marc de la Generalitat -alguns no ho fan-, rebríem una bonificació extra i ja podríem fer front almenys a una part del problema, per exemple al pagament de les DPO».

Pel que fa al pagament no satisfet de l'increment retributiu anual, Alarcón accepta que no s'ha dut a terme. «Si tenim més despesa que ingressos, hem de gestionar els diners de la millor manera possible i hem de sacrificar alguna part. No podem deixar els usuaris sense els especialistes o les proves complementàries». De tota manera, assegura que els pagaments de les mensualitats i les pagues extres es porten al cor-rent i amb normalitat.

Alarcón accepta la preocupació dels treballadors, però se li fa estrany que arribi «dos mesos abans de les eleccions».