Francesc Xavier Mas, alcalde de Sant Llorenç de Morunys, no es presentarà com a alcaldable a les properes eleccions municipals del 26 de maig del 2019.

Mas, que és alcalde per la formació assembleària de Piteus per Sant Llorenç, marca blanca d'Esquerra Republicana, no tornarà a encapçalar la llista per així poder complir el mandat que estableix l'assemblea que «el màxim aconsellable per governar és de dues legislatures».

També s'ha pogut saber que la candidatura es mantindrà igualment com a marca blanca perquè «no creuen en els colors polítics ni volem que es regeixi per cap sigla de partit», ja que les trobades són obertes a tots els veïns de Sant Llorenç i qui vulgui pot formar part de l'assemblea o inclús de la llista.

En un comunicat que va fer públic ahir l'assemblea, els membres de Piteus per Sant Llorenç, després de diverses trobades obertes a tota la ciutadania del municipi, la més destacada de les quals va tenir lloc el 28 de gener passat per tractar de la candidatura, han decidit mantenir a la llista cares conegudes i amb experiència en les eleccions de fa quatre anys, però «també s'hi podran veure noves incorporacions que formaran plegades un equip dinàmic i enèrgic amb moltes ganes de treballar pel municipi i amb idees noves», expliquen.

Malgrat que encara no se sap la composició de la llista definitiva ni tampoc s'ha aclarit qui serà el nou cap de llista de Piteus, els responsables han explicat que un dels motius principals pels quals tornen a fer el pas «és que tenim un ajuntament econòmicament sanejat que pot fer possible dur a terme projectes ambiciosos per millorar la vida dels nostres vilatans».En aquest comunitat tampoc no han volgut revelar el nom oficial de la candidatura per la qual es presentaran el proper mes de maig.

Malgrat que la llista no sigui partidària de vincular-se amb cap partit polític, des de sempre han volgut mostrar que un dels pilars de la seva ideologia és donar el seu suport al procés independentista de Catalunya.

També, un altre dels punts pels quals es va formar l'assemblea l'any 2015 va ser la realització d'un canvi d'equip de govern al Consell Comarcal.

Actualment el Consell està governat per ERC, del qual Francesc Xavier Mas forma part com a vicepresident primer i conseller d'Educació i Transports.