Solsona serà un dels municipis de Catalunya que formarà part d'un projecte pilot de mentoria a joves menors migrants sense referents familiars. Fins a set menors que viuen a Solsona disposaran d'aquest servei, que els «permetrà una integració al territori», assegura David Rodríguez, alcalde de Solsona.

El departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya està promovent un programa d'acompa-nyament basat en la mentoria social, que té per objectiu fomentar la convivència i la interacció amb els habitants dels municipis que tenen centres d'acollida, com és el cas de Solsona. «Malgrat que els menors que acull Solsona estiguin estudiant secundària o aprenguin el català a l'Escola de Formació d'Adults, creiem que tenir un mentor pot ajudar a interaccionar més profundament amb Solsona i la comarca», explica l'alcalde.

El projecte té previst oferir el servei als set menors que resideixen a la Torre Viladot de Solsona. De tota manera, l'alcalde al·lega que, en cas d'una bona participació de voluntaris, «es donarà l'ajuda als joves menors que es troben al centre d'acollida temporal de l'Auró, a Torà».

La funció d'acompanyament del jove serà a càrrec de persones voluntàries de més de 25 anys que exerciran com a mentors d'aquests menors, sempre seguint la metodologia del projecte, com la supervisió del menor o una vida social activa al municipi.

La Generalitat és l'òrgan encar-regat de dur a terme la formació. Les persones interessades hauran de passar entrevistes amb un psicòleg per garantir la idoneïtat del perfil i de les motivacions personals. Als seleccionats se'ls oferirà una formació inicial sobre el significat de la mentoria i el voluntariat a Catalunya, i els menors sense referents familiars.

Rodríguez celebra la iniciativa de la Generalitat i creu que en el futur, en cas de l'arribada de nous joves, «pot servir de gran ajuda que solsonins tinguin una formació per poder donar les millors condicions als menors».