L'Associació de Micropobles de Catalunya, de la qual Pinós va ser un dels municipis fundadors, ha fet un pas més i ha presentat el projecte d'estatut per regular i vetallar pels municipis que tenen 500 habitants o menys en tots els aspectes. L'objectiu és que la Generalitat aprovi aquest estatut els propers mesos.

El projecte, que es va presentar ahir a la Sala Gòtica del Consell Comarcal de Solsona, és una proposta de llei per regular el finançament i l'abast de recursos que tenen les zones amb poblacions més petites de Catalunya. Amb això, es vol potenciar la millora de les infraestructures, ja sigui amb la construcció de carreteres o el desplegament de noves tecnologies, com també es vol aturar el despoblament constant i l'envelliment de la població i equiparar les seves oportunitats laborals a les que s'ofereixen als gran municipis.

Pel que fa al Solsonès, Marcel Colell, que forma part del consell assessor, explica que, dels 15 municipis, 12 es troben en situació de micropoblació i que, d'aquests 12, 9 estan adherits a l'associació. Amb aquesta situació, la comarca se situa com una de les pitjors de Catalunya, tot i que cal tenir en compte el nombre de municipis que hi ha presents. Altres comarques que també es troben en risc són la Segarra o la Conca de Barberà. De fet, segons l'associació de micropobles, a Catalunya hi ha el 35% del territori amb municipis que no superen les 500 persones.

Colell assegura que quan s'aplica una llei d'àmbit general, aquesta no preveu les necessitats de les zones més petites, com per exemple en el cas del projecte de la fibra òptica, que no va tenir en compte la gran extensió del territori i la despesa econòmica que suposa per a aquestes poblacions poder tirar endavant la implantació d'aquesta infraestructura.

Així, l'associació és que hi hagi una reformulació a l'hora d'aprovar les lleis i que, per exemple, no es tingui en compte el nombre d'habitant d'un municipi, sinó la seva extensió de territori.