El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) ha iniciat un projecte d'investigació per determinar els factors gènics que intervenen en les dues espècies de tòfona, la d'estiu i la negra, d'hivern, segons les condicions climàtiques i la variació que podrien experimentar les espècies en el futur a causa del canvi climàtic.

Daniel Oliach, investigador del centre, juntament amb altres experts, han fet aquest dimarts i dimecres l'extracció de les arrels micorrizes de les dues espècies de tòfona, la Tuber aestivum (d'estiu) i la Tuber melanosporum (negra o d'hivern) que van ser plantades en una parcel·la de la Diputació de Lleida situada a Maials (Segrià) amb arbres que han estat en sequera i altres amb regadiu constant, per tal de poder veure les diferències gèniques que les dues espècies presentaven segons la situació en què es trobaven, és a dir, en zona humida o seca.

La tòfona, segons explica Oliach, es troba en zones silvestres de més de 600 metres d'alçada, «el que passa és que cada vegada les temperatures són més altes i les precipitacions són més baixes i, per tant, a causa del canvi climàtic que s'està produint, s'avalua la possibilitat de la producció de l'espècie en zones de 400 metres d'alçada per saber l'adaptació i els canvis que es poden produir quan es cultiven en espais més baixos».

A hores d'ara, Oliach explica que la que està tenint més adaptació és a la tòfona d'estiu, que apareix del mes de maig al juny aproximadament, ja que les plujes d'hivern permeten la seva producció i, en canvi, la tòfona negra presenta més dificultats a causa de la sequera.

Així, a partir d'avui, les arrels extretes s'estan avaluant al laboratori per poder saber com competeixen les espècies en diferents escenaris climàtics i com s'adapten al canvi. També, la intenció del projecte és poder analitzar i «millorar la seva producció en les millors condicions possibles».

La idea va sorgir el 2015 i s'està treballant conjuntament amb l'Institut Federal Suís de Tecnologia, tot i que el projecte de la plantació de tòfones a la parcel·la es va dur a terme l'any 2018 i és previst que la seva avaluació final es dugui a terme a final d'aquest any 2019.

El projecte està impulsat pel CTFC i té la col·laboració econòmica de la Diputació de Lleida i també del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca.