La mostra Saps qui són?, que des d'ahir al matí fins al proper 23 d'aquest mes es pot veure als baixos de l'edifici que acull el Consell i l'Arxiu Comarcal, interpel·la directament la memòria dels ciutadans amb més edat amb l'exposició de 199 retrats no identificats de nens i nenes fent la primera comunió que va realitzar el fotògraf solsoní Josep Maria Vicens sobretot els anys 30, 40 i 50 del segle passat i que són dipositats al fons del mateix Arxiu Comarcal del Solsonès.

L'objectiu de Saps qui són? és, d'una banda, la identificació del major nombre possible de retratats; i, d'altra banda, l'exposició ajuda a entendre el significat, no només espiritual sinó també social, de l'acte de la primera comunió en la societat dels nostres avantpassats més recents.

A més a més dels retrats, la mostra és una finestra al passat pel que fa a modes i costums, ja que inclou objectes significatius d'aquesta diada tan especial que, d'alguna manera, significava el pas a l'edat adulta. Així doncs, es poden veure vasos, copes i altres objectes de vaixella decorats amb motius religiosos; capses de bombons, estampes, nines i figures del nen Jesús o vestits per rebre el cos sagrat.

La inauguració de Saps qui són? va tenir lloc ahir al matí. Entre d'altres, va tenir la presència de Sara Alarcón, presidenta del Consell Comarcal; l'alcalde de Solsona, David Rodríguez; el director de l'Arxiu Comarcal, Jordi Torner, i la comissària de l'exposició, Rosa Vila.

Alarcón, que va manifestar «la importància dels arxius en la conservació del nostre patrimoni», va explicar que la mostra «dona peu a compartir i recordar», i alhora va incidir en «tota la informació que podem extreure de les fotografies». D'altra banda, Rodríguez va dir que l'exposició dona a conèixer «la significació i simbolisme que tenia la primera comunió», però sobretot va animar a la participació, en especial de la gent gran, que avui comencen una setmana plena d'activitats. Finalment, Vila va remarcar «la faceta poc coneguda de retratista del fotògraf Vicens» i va recomanar «dedicar temps a les fotos i mirar-les diverses vegades».

Els responsables de Saps qui són? han identificat cada fotografia amb un número, que es repeteix en uns fulls habilitats per anomenar cada nen o nena exposats. L'ambientació també recorda una època ja passada.