Aquest cap de setmana la vall de Lord ha viscut la Fira del Drap Piteu, el certamen d'estiu que substitueix la Fira Occitano-Càtar. Amb tot, el gruix dels actes programats han estat molt similars als d'aquesta darrera celebració, però posant l'atenció en la figura del teixit que s'elaborava a la vall i que és l'origen del gentilici «piteus» per anomenar els habitants de Sant Llorenç de Morunys.

Ahir al matí, els carrers de la capital de la vall de Lord eren plens de gent que passejava entre parades d'artesania, alimentació, bijuteria, roba... Als habitants de la vall calia sumar-hi visitants forans i també moltes famílies senceres que tenen a la vall la seva segona residència i ja s'hi han traslladat per passar-hi les vacances d'estiu. A més a més, una temperatura que als volts del migdia era d'uns agradables i agraïts 24 graus va animar a acudir a la fira els indecisos.

Activitats diverses

El mercat medieval, amb la presència de més de vint parades que s'estenien per la plaça Major i els carrers adjacents, era un dels principals atractius d'aquesta Fira del Drap Piteu; i es va celebrar els dos dies de fira. Però els organitzadors també van programar activitats folklòriques, lúdiques i culturals relacionades amb la producció i venda del drap piteu.

Així, els grallers de la colla local Som Kom Som van encetar la fira dissabte amb una cercavila pels carrers del nucli antic de Sant Llorenç de Morunys.

També dissabte al matí es va organitzar una visita cultural a les ermites de la Pedra i Sant Martí de Guixers. A la tarda, el claustre del monestir van acollir la presentació del llibre El primer piteu, obra d'Alfons Cama, que va signar la seva obra. Seguidament, aquest llibre va continuar amb el protagonisme perquè durant la visita històrica guiada pel nucli antic de Sant Llorenç es van llegir fragments d' El primer piteu.

A partir de les 8 del vespre de dissabte la plaça de la Canal va ser el punt de trobada d'aquells que volien seguir amb la festa amb l'actuació musical de The naps a cool's i La portàtil FM, durant la qual es podien degustar tapes i cerveses artesanes.

Ahir, a més a més del mercat medieval, es va organitzar una visita teatralitzada referent a l'elaboració del drap piteu que va traslladar els assistents al llunyà any 1483. Més tard, Josep Garrigós va oferir una xerrada al claustre del monestir sobre Cicle tèxtil de l'institut Guillem Catà.

Els organitzadors del certamen tampoc es van oblidar dels més petits, per als quals es va organitzar tallers d'il·lustració i de llana a la mateixa plaça Major, el rovell de l'ou d'aquesta fira.