El bisbe de Solsona, Xavier Novell, ha aprofitat la tribuna setmanal al Full Diocesà per fer una reflexió sobre la situació de l'independentisme i de la presó preventiva dels líders polítics a Lledoners en vigílies de la Diada Nacional. Per a Novell, «és evident que el projecte d'assolir la independència a través d'un procés polític que culminés amb un referèndum no ha reeixit». D'altra banda, analitza la situació i comenta que «no hi ha ni el primer element bàsic: la majoria social a Catalunya. Mentrestant s'ha evidenciat que la nostra societat està dividida en aquest tema. Lluny de preocupar-nos d'aquest fet, hem d'acceptar que vivim en una societat dividida».

Explica que les causes de la falta d'unió són agents com el model econòmic, el problema de la immigració o el model educatiu. Per aquest tema, segons Novell, l'Església «no pot aportar cap posició concreta però sí que pot aportar un model de convivència fraternal enmig de la diversitat d'idees i parer», conclou.

D'altra banda, el bisbe ha recordat la reflexió del papa Francesc sobre la presó preventiva, al·legant el contacte personal que ha tingut amb els polítics a la presó. Novell comenta que l'Església ha de contribuir a ajudar la societat respecte aquest tema, ja que creu que el procés polític actual encara no ha acabat.

Novell també recorda que el màxim representant de l'Església, el Papa, en un discurs que va fer a una delegació de l'associació del dret penal deia: «La presó preventiva -quan de forma abusiva procura un avançament de la pena, prèvia a la condemna, o com a mesura que s'aplica davant la sospita més o menys fonamentada com a un delicte comès- constitueix una forma contemporània de pena il·lícita oculta, més enllà del vernís de la legalitat».

Novell, en al·lusió al discurs del pontífex, comenta que «és fàcil pensar que l'acusació de rebel·lió sostinguda per la Fiscalia de l'Estat respon, almenys en part, a fer possible que s'apliqui la presó preventiva i així, com diu el Sant Pare, es procuri, de forma abusiva, una anticipació de la pena».

D'altra banda, a la glossa setmanal, el bisbe comenta que ha procurat visitar els polítics catalans per oferir-los suport. Explica que el contracte amb la família era «un deure cívic fer-me proper a aquells que varen assumir les conseqüències de l'intent perquè Catalunya pogués exercir el dret a l'autodeterminació».