Un centenar de persones i més de 70 membres del pubillatge català van acomiadar Ricard Llutart, Laia Ribalta, Mercè Freixes i Fer-ran Castells com a hereus i pubilles 2018 de Solsona. Entre discursos emotius i reivindicatius, els joves van penjar la banda i la faixa que els feien representants de la ciutat. Castells no es va acomiadar del tot, ja que es va presentar a la reelecció i per primer cop a la història solsonina un fadrí de l'any anterior surt proclamat com a nou hereu. Maria Ramonet, candidata de l'Orfeó Nova Solsona, Darío Romero i Clàudia Rafart s'uneixen a Castells com a successors del pubillatge solsoní 2019.

El fil conductor de l'acte va ser el 150è aniversari del naixement de l'escriptora empordanesa Caterina Albert, més coneguda com a Víctor Català, com a referent pels drets de les dones.

Al seu torn, el pubillatge lluita per mantenir les tradicions catalanes. Aquesta no va ser l'única reivindicació de la tarda. En el seu discurs de comiat de fadrí 2018, Castells va exposar que el futur del pubillatge està en risc i va criticar durament les institucions per no donar-hi més suport: «En un mes el pubillatge de 10 pobles ha perdut membres o ha desaparegut. Hem de veure aquesta tradició com una riquesa i les institucions hi han d'ajudar».

Montse Auguets, membre del Foment de les Tradicions Catalanes, va donar la notícia als assistents que l'últim cap de setmana d'octubre d'enguany Solsona acollirà l'elecció de l'hereu i la pubilla de Catalunya per primer cop. Auguets va explicar que els motius d'aquesta elecció són que enguany Solsona celebra el 425è aniversari del títol de ciutat, que el pubillatge solsoní fa 50 anys i que elements nostrats de la ciutat com l'orfeó o els gegants vells també estan d'aniversari, a banda que l'hereu i la pubilla de Catalunya 2019 són de Solsona.

«Fer el nacional aquí és reconèixer a Solsona tota la dedicació que ha tingut al pubillatge. Anys enrere a les comarques lleidatanes el pubillatge no estava consolidat i Solsona es va convertir en la referència a seguir per tal d'assegurar la continuïtat del pubillatge de l'oest», afegia Auguets.

David Rodríguez, alcalde de Solsona, va felicitar els nous representants i els va encomanar difondre la cultura i les tradicions de la ciutat arreu del territori. Alhora, va agrair als hereus i pubilles 2018 la tasca d'ambaixadors i els va felicitar per haver posat Solsona al mapa. Rodríguez va celebrar que el moviment del pubillatge solsoní porti anys de canvis i adaptacions -fa tres anys es va incorporar la figura dels hereus i fadrins i enguany, per primer cop, un membre ha sortit reelegit-, «això democratitza i fa viure la tradició, adaptar-se o transformar-se no vol dir desaparèixer».

L'alcalde solsoní va tancar la seva intervenció reivindicant el paper del pubillatge com un rol participatiu de donar veu i unir el jovent al patrimoni local com una peça més de l'engranatge cultural i festiu, i no com a «figures merament decoratives i unides a reminiscències patriarcals».

La nota musical de la tarda la van posar el piano de Pau Vilaseca i la veu i la flauta de Paula Jané, que van acompanyar en tot moment amb motius festius solsonins i melodies de peces catalanes.

L'acte es va tancar amb l'actuació de l'Orfeó Nova Solsona. Abans de cloure amb el cant dels Segadors, Joan Boix, director del cor, va explicar als assistents que estaven de celebració, ja que aquella mateixa tarda l'Orfeó feia 100 anys justos que s'havia creat. Per altra banda, Boix va recalcar que la pubilla i la donzella 2019 són cantants de l'Orfeó, motiu pel qual els van fer un obsequi.