L'estrena, ahir al matí, de la nova corporació municipal sorgida de les darreres eleccions municipals als actes institucionals de la festa major ha estat incompleta. Els dos regidors d'Alternativa per Solsona-CUP, Pilar Viladrich i Òscar Garcia, no han participat a la desfilada d'autoritats ni s'han deixat veure a la tarima col·locada a la plaça Major, des d'on les autoritats municipals presencien els ballets folklòrics, per la seva oposició a la presència del bisbe de Solsona, Xavier Novell, als actes.

En una nota de premsa que ha fet pública, ApS-CUP lamenta «la invitació als representants religiosos, la presència dels quals s'hauria de circumscriure exclusivament als actes confessionals de la festa» i considera que «la no limitació de l'ombra de l'Església en alguns actes de la festa major fa que representants públics, com els regidors d'ApS-CUP, ens en sentim exclosos». També han anunciat la seva absència als dos dinars que organitza l'Ajuntament durant la festa.

A més a més, la formació anticapitalista aprofita l'avinentesa per qüestionar l'actual format de la festa i considera necessari encetar el debat sobre «si cal o no cal tarima» a la plaça Major. Així, Viladrich i Garcia han presenciat els ballets barrejats amb la resta de públic a la plaça.

De fet, la presència del bisbe Novell pel que fa a la seva participació als actes institucionals al costat de l'alcalde i la resta de regidors en les festes de Corpus i la Festa Major de Solsona ha estat irregular. Ahir Novell va tornar a formar part de la comitiva d'autoritats després de presidir la missa concelebrada a la catedral, i d'aquesta manera va canviar el posicionament que havia mantingut en les darreres edicions.

Una festa lluïda

El bon temps i la coincidència de la festa amb el cap de setmana ha fet que la gent omplís la plaça Major i el carrer de Sant Miquel, els espais on es concentren els actes tradicionals de la festa major. Per la seva banda, la catedral també era plena de fidels a l'hora de la missa.

Un públic format sobretot per famílies i nens embadalits davant els gegants i la resta d'improperis va participar a la festa, que es va perllongar a la tarda amb el tradicional homenatge a la Mare de Déu del Claustre, patrona de la ciutat.

Aquesta nit passada era prevista la celebració del ball de festa major amb l'orquestra Junior's i un concert jove.