L'atac d'un llop la passada nit del 31 d'agost, va deixar 3 ovelles mortes, 7 de sacrificades i 9 de desparegudes en una explotació ramadera d'Odèn. El seu propietari, Florenci Serra lamenta la mort de les ovelles i critica la manca d'ajuda dels departaments de Territori i d'Agricultura.

Serra ja ha mantingut una reunió amb Territori amb el que s'ha acordat el pagament d'indemnitzacions econòmiques en funció del nombre de cadàvers i d'avortaments causats per l'atac. El pagès critica però que el barem de pagaments no s'actualitza des del 2007 i el valor de les ovelles ara és superior al d'aquell any. Les indemnitzacions poden oscil·lar dels 115 als 300 euros per cadàver. A més, el propietari de l'explotació exigeix més ajudes en l'àmbit de la prevenció. «Aquest problema el podria solucionar Agricultura si vulgués. Pel que fa a prevenció i tot aquest tema, està contemplat en les ajudes, però de moment se'n renten les mans», critica el pagès que va perdre un total de 19 ovelles en l'atac del llop.

No és el primer atac que pateix Serra en el seu ramat d'ovelles, ha perdut mig centenar d'animals en el darrer lustre. «Fa cinc anys que perdíem bestiar i no sabíem qué passava, dos anys després es va certificar que era un llop i la baixada de producció i les pèrdues que he tingut han sigut culpa d'això, explica Serra a Regió7 i afegeix que en els altres casos, Agricultura només li va oferir «unes valles elèctriques» pel que fa a matèria de prevenció, ajuda que considera que no li servia de res ja que «ja les tancava a la nit». «M'haurien de compensar les hores de treball i sobretot la prevenció, ja sigui amb gossos de protecció o algun altre mètode» reivindica Serra que també es mostra preocupat pel fet que l'últim atac va tenir lloc a només 800 metres de l'explotació.

Serra mostra la seva disconformitat amb el valor de les indemnitzacions que ha de rebre per cada ovella morta. «Ells posen un preu a l'ovella com si tu ja la venguessis, com si cesessis l'activitat, però si tu vols continuar l'activitat no et compensa mai de cap manera», explica el pagès que també veu afectada la seva producció a l'hora de preparar la ovella que substitueixi a la morta. «A part de perdre producció, perdo el que costa posar una altra ovella al seu lloc» lamenta el propietari de l'explotació que assegura que per a que una ovella nova comenci a produïr han de passar «uns 20 mesos».

L'odenenc explica que les ovelles que no han estat directament atacades pel llop també pateixen els seus efectes i aquest fet «mai s'ha contemplat» per part de les administracions. A part de la pèrdua del bestiar, es troba que la resta d'ovelles pateixen «estrés i avortaments», dels quals les indemnitzacions només cobreixen els abortaments vistos, és a dir si es veu el fetus, amb un valor de 30 euros.

L'única manera que té Serra per lluitar contra els atacs del llop és «controlant molt més el bestiar, per tant una despesa major d'hores de feina», relata i afegeix que «si no trobo solucions no em quedarà cap més remei que plegar». «Sento que no estic segur enlloc, que no sé on anar amb el bestiar. I sobretot el mal de cap de pensar: les tornaràs totes a casa?», lamenta Serra, l'únic propietari d'un ramat de bestiar de la zona on ataca el llop.