L'Associació de Festes del Carnaval de Solsona (AFCS) va comunicar la decisió de retirar del programa del Carnaval 2020 la trobada de «Carrus Musicals». Els organitzadors asseguren que la decisió és una qüestió purament de «pèrdua d'interès en l'acte» ja que cada any s'hi apuntaven menys comparses, fins al punt que aquest any només se n'hi van apuntar 7. Tot i això, durant la festa es veien molts altres «Carrus».

Els «Carrus Musicals» van sorgir de manera espontània entre les comparses anys enrere quan una d'elles va posar un altaveu dins d'un carro de la compra i el va portar al Carnaval. Any rere any, les comparses han anat modificant i personalitzant els seus «Carrus Musicals», fins al punt que els organitzadors del Carnaval van decidir crear un acte per introduir-los oficialment a la festa. Tot i això, mai no han tingut gaire a veure amb l'esperit del Carnaval més enllà d'unir i potenciar «el sentiment de pertinença a un col·lectiu i a la identificació comunitària de la festa», per això l'AFCS creu que «els Carrus han pres protagonisme a la festa, de vegades en detriment d'alguns actes o, fins i tot, de la convivència ciutadana».

I és que els «Carrus Musicals» han sigut protagonistes de certs actes incívics durant el Carnaval i també fora de la festa al llarg dels anys, com per exemple portar la música massa alta en horaris en què no està permès o en situacions que poden molestar els veïns de Solsona.

En el seu comunicat, l'AFCS aclareix que no prohibeix els «Car-rus Musicals» durant el Carnaval, simplement retira l'acte que se centrava en ells per la caiguda de participació els darrers anys, i anima «totes les comparses que continuïn implicant-se d'aquesta manera i a bolcar-se en altres actes que, conjuntament, mantenen viva l'essència del Carnaval». Per tant, els «Carrus» podran seguir apareixent pel Carnaval de Solsona malgrat que l'AFCS remarca «la importància del seu bon ús per garantir la convivència amb la festa i la comunitat».

El comunicat recorda que l'obligació de garantir la seguretat i l'ordre públic de la ciutat «recau en l'Ajuntament i en la Policia Local», per això l'AFCS no vol fer de policia per veure si les comparses fan actes incívics o no. Tot i això, confien que aquesta decisió pugui ajudar que els «Carrus Musicals» formin part de l'ambient del Carnaval d'una manera festiva i cívica.