L'orguener Albert Blancafort, autor d'orgues famosos d'arreu com el de Montserrat, el de la Sagrada Família i el de l'auditori de Tenerife, ha estat l'escollit per dur a terme la reparació de l'orgue de la catedral de Solsona, l'únic històric que queda per reparar a tot Catalunya. El projecte, que ha estat confeccionat per Blancafort, es va presentar públicament dissabte al Teatre Comarcal de Solsona.

L'actual orgue de la catedral és obra del mestre Gaietà de Viladerbó, un dels millors orgueners del segle XIX. Es tracta d'un orgue d'escola catalana i és un dels pocs orgues històrics que té dues sonoritats: barroques i romàntiques, fet que el dota d'una gran varietat de sons. Tanmateix, el pas del temps ha malmès els teclats i els mecanismes interns, i els més de 3.000 tubs que té es troben deformats, doblegats o directament trencats. És per això que Blancafort va desmuntar totes les peces i les ha dut al seu taller, al peu de Montserrat, per restaurar-les.

El procés de tria d'un orguener va iniciar-se fa sis mesos, quan, arran dels reiterats problemes sonors, es va crear la Comissió Orgue Catedral de Solsona per tal de reparar les disfuncions i imprecisions de l'orgue, fruit del pas del temps.