El Govern va aprovar ahir l'encàrrec del departament de Polítiques Digitals i Administració a l'empresa pública Infraestructures.cat per licitar les obres que permetran finalitzar el desplegament de la xarxa de fibra òptica de la Generalitat al conjunt de les capitals de comarca on encara no arribava, entre les quals hi ha Solsona, Puigcerdà i Moià.

En total, el Govern destinarà 16,5 milions d'euros a aquests treballs de connexió, que suposaran l'estesa de 382 quilòmetres de cable de fibra òptica. Un cop enllestides les obres, tindran un impacte directe per a més de 208.000 habitants. Així, s'assolirà la xifra de 6,4 milions d'habitants amb connexió, que suposa el 84% de la població de Catalunya.

Aquests treballs no només tindran impacte en les capitals de comarca, sinó també en els municipis que hi ha al seu pas i que també quedaran connectats amb fibra òptica. A més, el Govern preveu connectar 43 polígons industrials d'arreu del país. S'assolirà així el total de 386 polígons connectats.

A banda de la connexió de les capitals comarcals el 2020 i els municipis al seu pas, el Govern treballa per fer arribar la fibra pública a tots els municipis catalans l'any 2023. Per fer-ho, està teixint acords amb les administracions locals d'arreu del país perquè la fibra òptica es pugui desplegar a través d'infraestructures amb titularitat dels ens locals.

El mes de març passat, la Generalitat i les quatre diputacions de Catalunya van signar el compromís nacional per al desplegament de la fibra òptica segons el qual el Govern i les quatre diputacions desplegaran 4.260 quilòmetres més de xarxa fins al 2023.