L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha aprovat els projectes de redacció per a la creació d'una planta de sanejament d'aigües residuals als nuclis d'Ardèvol (Pinós) i Santa Susanna (Riner). A falta de la signatura definitiva entre els ajuntaments i l'Agència Catalana de l'Aigua, l'entitat destinarà 36.700 euros a cada municipi per a que aquests desenvolupin la redacció del projecte de construcció d'una planta de sanejament d'aigües residuals a cada un dels nuclis.

Es tracta del primer pas per a cobrir d'una forma moderna les necessitats d'aquests municipis per poder sanejar l'aigua bruta que rebutjen els seus habitants, coneguda com a aigua negra. En el cas de Pinós, quan es construeixi la nova planta, es convertirà en la primera i única de tot el municipi, el que comportarà que al nucli d'Ardèvol es puguin abandonar una sèrie de mètodes de rebuig de l'aigua com per exemple les fosses sèptiques. La intenció del consistori és la de redireccionar el clavegueram del nucli d'Ardèvol fins a la planta de sanejament d'aigües residuals que es construirà gràcies al conveni aprovat per l'ACA on es tractarà l'aigua per eliminar-ne els seus contaminants.

Pel que fa a Riner, Santa Susanna es convertirà en el tercer nucli del municipi que disposa d'una planta de sanejament d'aigües residuals després de Freixinet i Sú, i per tant pràcticament la totalitat del municipi quedarà coberta en aquest aspecte.

L'alcalde de Riner, Joan Solà, es va mostrar «molt content» de que el projecte tiri endavant i va destacar que d'aquesta manera Riner podrà tenir en un futur un equipament de tractament d'aigua digne i modernitzat. Per la seva banda, l'alcalde de Pinós, Xavier Vilalta, va assegurar que la intenció de l'Ajuntament és crear la primera planta de sanejament d'aigües residuals en els propers dos anys. A més, va afegir que ja ha demanat un conveni per la construcció d'una planta similar al nucli de Vallmanya, el segon amb més habitants de Pinós, tot i que el projecte està en un estat molt inicial.

L'ACA farà una inversió de més de 4,2 milions d'euros amb una sèrie d'actuacions que beneficiaran a 18 comarques. Entre els 24 convenis per la redacció de diversos projectes constructius n'hi ha dos a l'Anoia. Es tracta d'un projecte de sanejament del municipi de La Llacuna per un valor de 48.200 euros i de la mateixa acció als nuclis de Vilanova d'Espoia i la Serra de la Torre de Claramunt valorada en 36.700 euros