Solsona va ser la població triada per celebrar l'elecció de la pubilla, l'hereu, les dames i els fadrins de Catalunya 2019. Per primer cop a la història, la ciutat va acollir els més de 60 candidats i candidates que van passar els exàmens per optar a aconseguir la banda i la faixa que els converteix en nous màxims representants del pubillatge català. Els motius que han portat per primer cop l'acte a Solsona són diversos. Enguany la ciutat està de celebració, el pubillatge local compleix 50 anys i fa 425 anys de l'obtenció títol de ciutat.

Per altra banda, el pubillatge solsoní ha obtingut una alta representació darrerament en les màximes distincions. En els últims cinc anys, tres solsonines i un solsoní han portat banda nacional: Anna Segués com a pubilla de les terres de Lleida 2015, Anna Montraveta com a pubilla de Catalu-nya 2017 i Laura Algué i Albert Colell com a pubilla i hereu de Catalunya 2018.

En l'acte de proclamació dels nous representants, David Rodríguez, alcalde de Solsona, va explicar que «no va dubtar ni un segon» a fer de Solsona l'amfitriona d'aquest cap de setmana. «Un dels valors solsonins és preservar i vetllar pel patrimoni popular, i el pubillatge és tradició que forma part de l'essència solsonina». Rodríguez va aprofitar l'ocasió per agrair en nom de Solsona la tasca feta durant l'any a Algué i Colell, que es van acomiadar, «tristos però amb la motxilla plena d'experiències».

Durant tot dissabte, dos jurats van estar fent exàmens a tots els hereus i pubilles del país per triar els deu nou representants del pubillatge 2019. Els 65 candidats van passar un test d'actualitat, cultura general i cultura catalana, una prova escrita per examinar-ne l'expressió i una entrevista oral per conèixer la persona. El jurat també va valorar el coneixement del món del pubillatge.

Els resultats de les proves van portar l'arenyenc Borja Galvanya i a la sitgetana Ona Almirall al títol d'hereu i pubilla de Catalunya 2019. Les donzelles i fadrins que els acompanyaran tot l'any fent de representants de les diferents províncies són: Aitor Domènech i Roser Soler per les comarques tarragonines, Laura Daurell i Felipe Martínez per les comarques de Lleida, Arnau Vilaplana i Júlia Barceló per les comarques gironines i Roc Grandia -de Sant Fruitós del Bages- i Estel Calvo a les barcelonines.

Per celebrar l'efemèride castellera, es va inaugurar una escultura d'homenatge al pubillatge nacional i solsoní a la plaça Sant Roc. El seu autor, el solsoní Pere Cuadrench, explica que «l'escultura vol ser una abstracció de la pubilla i l'hereu, que s'abracen i estan units però no es toquen, cada figura té el seu espai, té la seva personalitat».

Totes dues formen un pilar que contribueix a sostenir la identitat catalana. A la seva base s'hi pot llegir el poema Enyor de Solsona, del mestre de capella J. M. Tripiana: «Aquest poema musicat es va estrenar en la commemoració dels 400 anys de ciutat".