L'ambient nadalenc s'avança a Solsona al dissabte 7 de desembre de la mà de l'artesania cent per cent local i d'entitats socials amb la Fira del Tió, que en la cinquena edició potencia les activitats per al públic familiar. El certamen més càndid i solidari de l'any al Solsonès manté el mercat d'artesania a la plaça Major i les activitats paral·leles entre les places de la Catedral i de Palau, i redistribueix algunes parades al carrer de Sant Miquel.

La fira es podrà visitar de 10 del matí a 8 del vespre. Hi haurà una quinzena de parades d'artesania, a més de les d'entitats socials, que aquest any es redistribueixen al carrer de Sant Miquel per deixar més espai per a visitants i venedors. L'elevada afluència del públic familiar l'any passat durant el matí ha dut l'organització a incrementar l'oferta d'activitats que s'hi adrecen, totes gratuïtes. Així, hi haurà jocs del món gegants, un taller de patinets rollerski, tallers nadalencs i un arbre dels desitjos, a més d'una sessió de contacontes tant per a infants com per als pares.

Incursió del caganer

Una altra novetat arribarà al migdia amb un vermut i una actuació musical a càrrec de Nusduo i, una estona abans, una sorpresa de caire artístic. A banda d'això, l'exposició de tions i pessebres que s'instal·larà al claustre de la catedral s'amplia amb caganers de l'Associació d'Amics del Caganer. Pels volts del migdia qui s'hi hagi inscrit prèviament podrà participar també en un taller per elaborar snacks dolços saludables i ecològics per a les festes de Nadal a la botiga Molsa-Toleràncies (info@tolerancies.cat).

A la tarda, hi haurà una xocolatada popular; una sessió de Musiquemoles; l'espectacle familiar de Jaume Ibars Que comenci la festa; el lliurament de premis i l'encesa del tradicional arbre de Nadal de la plaça i, per tancar, una actuació de l'Orfeó Nova Solsona, endinsada de ple en la celebració del seu centenari.

Una cita solidària

Durant tota la jornada, el públic podrà participar a la proposta solidària "Alimenta el tió amb il·lusió", consistent en la recollida de joguines per part de Creu Roja del Solsonès i la Fundació Volem Feina, a una altra de gastronòmica que es titula "Tasta i guanya", a càrrec de La Menestrala i La Cuineta d'Aquí, i a un concurs de la UBIC per buscar tions en aparadors. Així mateix, qui vulgui podrà comprar bastons i tions a la plaça de Palau, la recaptació dels quals es destinarà al Rebost Solidari del Solsonès. La venda d'aquests troncs es limita a molt poques unitats, en tant que són elements naturals extrets directament del medi natural i han de tenir un valor perdurable. En aquest sentit, la mostra del claustre de la catedral també inclourà informació divulgativa sobre la funció de la fusta morta als boscos proporcionada pel Grup de Natura del Solsonès.

Com és habitual, les institucions fan una crida a les famílies de la comarca que vulguin participar a l'exposició de tions foradats i pessebres. Qui hi estigui disposat pot comunicar-ho fins al dia 29 d'aquest mes per correu electrònic a solsonaturisme@ajsolsona.cat, o bé trucant al telèfon 973481009. Si els tions són de grans dimensions, s'aniran a buscar a domicili la primera setmana de desembre.

La Fira del Tió és organitzada per l'Ajuntament de Solsona, a través de l'Agència de Desenvolupament Local, el Consell Comarcal, a través de l'organisme Solsonès Fires, i La Menestrala (Artesans del Solsonès) amb la col·laboració de la Diputació de Lleida, diverses entitats locals i particulars.