L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) destinarà més de 850.000 euros en la instal·lació de sistemes de videovigilància a les preses dels embassaments que gestiona, entre els quals el pantà de Sant Ponç i la Llosa del Cavall, al Solsonès, i el de la Baells, al Berguedà. Les altres preses en què s'actuarà són les de Darnius-Boadella i Siurana, on, amb la de Sant Ponç i la Baells, s'instal·laran nous sistemes de vigilància més avançats per substituir els que tenen actualment en servei; i pel que fa a les preses de Sau, Foix i la Llosa del Cavall, es duran a terme millores en els sistemes de videovigilància ja existents.

La millora en la videovigilància persegueix el doble objectiu de millorar i garantir la seguretat així com fer possible les tasques de manteniment i operació que s'hi desenvolupen assíduament. Així, l'ACA orientarà el sistema de vigilància a la protecció d'accessos, zones perimetrals i zones especialment sensibles amb l'objectiu de prevenir la comissió de delictes o faltes i per identificar-ne els presumptes autors. A més es pretén que el sistema serveixi també d'ajuda a l'explotació de l'embassament i permeti, entre d'altres, la comprovació de posicions de comporta de preses, desguassos o sobreeixidors, els desembassaments o el seguiment del personal de manteniment dins de la presa.

Pel que fa a la instal·lació d'un nou sistema de videovigilància a la presa del pantà de Sant Ponç, l'operació tindrà un cost de 206.387,22 euros sense IVA i una durada de set setmanes. El projecte preveu la instal·lació d'un total de 6 càmeres, 4 de les quals mòbils i la resta fixes, 23 sensors volumètrics, que serveixen per detectar la presència de persones, i 2 barreres d'infrarojos situades en els accessos de la presa. Dues de les càmeres estaran situades a l'interior, a les galeries de la presa. Per poder fer funcionar el sistema de manera correcta, també és necessària l'estesa d'un anell de fibra òptica a les instal·lacions per connectar el circuit de càmeres.

Una operació similar es realitzarà a la presa de la Baells amb la instal·lació d'un sistema format per 15 càmeres, 3 de les quals són mòbils i les altres 12 fixes, 34 sensors volumètrics i 1 barrera d'infrarojos. En aquest cas, el projecte té un cost de 108.143,98 euros sense IVA.

A la Llosa del Cavall, el projecte és més senzill en haver-hi ja un sistema de videovigilància i, per tant, el cost és més baix, de 38.000 euros sense IVA, i la durada, de poc més de dues setmanes. El sistema de videovigilància actual de la Llosa del Cavall inclou 7 càmeres i 15 sensors volumètrics que el projecte considera suficients per tenir la garantia que les instal·lacions estan ben vigilades.

Així, les actuacions aniran destinades a millorar algunes errades del sistema actual, com alguna càmera i algun sensor que no funcionen correctament, o dotar les set enregistradores de protecció elèctrica, ja que actualment no en tenen.