21 de desembre de 2019
21.12.2019

El CTFC troba un nou exemplar d'una espècie de ratpenat molt desconegut

20.12.2019 | 21:29
Un exemplar del ratpenat de Bechstein

Un equip d'investigadors del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) de Solsona, format per David Guixé, Jordi Camprodon, Laura Torrent, Xavier Florensa, Iris Cebrian i Noel Caparroz, ha trobat noves localitats de distribució del ratpenat de Bechstein a Catalunya, una espècie de ratpenat forestal molt rara i desconeguda, amenaçada a escala europea i ibèrica.

Els investigadors indiquen que és probable que es pugui trobar en altres punts, malgrat que les estimacions apuntin que la distribució a Catalunya és molt localitzada. Per tant, és una espècie vulnerable a la desaparició. Una de les incògnites més grans és saber quantes femelles reproductores pot haver-hi a Catalunya. Fins ara les dades de cria conegudes són escasses.

Arran de la recerca en diferents comarques, aquest estiu es va capturar un mascle de ratpenat de Bechstein al Pallars Jussà, al bosc d'Aulàs. Els tècnics van marcar l'animal amb un emissor, que va permetre trobar el forat d'arbre que utilitzava com a refugi, i obtenir informació sobre la seva activitat nocturna, els seus hàbits de caça i preferència de refugis.

A Catalunya n'hi ha molt poca informació, fins al punt que es pot considerar que l'espècie està en perill d'extinció. Es tenen escasses dades de cria, entre les quals destaca una femella lactant capturada en un bosc del Solsonès per part del CTFC.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook