L'Ajuntament de Pinós ha rebut una subvenció de poc més de 40.000 euros del Departament de Cultura per a la restauració de la Torre d'Ardèvol. El monument ja fa uns anys que no està en un molt bon estat i per tant el consistori considera fonamental la seva restauració per poder convertir la torre en un atractiu turístic del municipi i poder-la fer visitable.

El projecte que encara s'està definint té previst que el seu pressupost rondi al voltant dels 100.000 euros dels quals 41.422 els aportarà el Departament de Cultura mitjançant l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC). Es tracta d'un ajut demanat per l'Ajuntament de Pinós dins dels «Ajuts per a l'execució d'obres de restauració i conservació d'immobles de notable valor cultural per al trienni 2019-2021».

En els darrers anys la Torre d'Ardèvol presenta algunes deficiències estructurals degut a l'inevitable pas del temps que han provocat algunes esquerdes en la seva estructura i amb l'erosió, en algunes ocasions quan hi ha hagut tempestes, algunes roques de la base de la torre han caigut als carrers i a les places d'Ardèvol. Per aquest motiu, l'objectiu de l'Ajuntament amb aquesta restauració és, a part de que al finalitzar l'obra la Torre d'Ardèvol sigui plenament visitable, consolidar la seva base per evitar aquestes caigudes de roques que poden posar en perill la seguretat dels veïns del nucli del poble d'Ardèvol.

Respecte a la resta del pressupost, l'alcalde de Pinós, Xavier Vilalta, assegura que «hem de buscar altres ajudes on sigui, de la Generalitat, de la Diputació de Lleida, d'on sigui» ja que diu que el consistori no es podrà fer càrrec de la resta de l'obra si no aconsegueix que se li atorgui alguna subvenció.

La Torre d'Ardèvol és el monument més característic de Pinós. Actualment el què s'hi veu és la torre construïda probablement al segle X amb la seva característica forma quadrada. Tot i això, durant gran part de la seva història, l'aparença de la torra era circular des que el segle XI o potser a principis del XII, s'hi va construïr una torre circular al voltant de la primera que és la que ara veiem i que es va acabar esfondrant l'any 1932.

La Torre d'Ardèvol és un dels més de 40 edificis que formen part de la llista de béns culturals d'interès nacional de la comarca del Solsonès i un dels dos que formen part de Pinós juntament amb la masia de Cal Tristany.