Ahir va començar a Solsona la setzena edició de la Fira del Trumfo i la Tòfona, que des de fa cinc anys conviu amb la Festa del Vi. Durant el cap de setmana un lateral de la plaça del Camp acull els productors de les famoses patates de Cambrils i Odèn, mentre que els cellers i l'espai per degustar els tastets ocupen el centre de la plaça i els venedors de productes artesans de la comarca.

A més a més, el Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya (CTFC) ha habilitat una parada al mateix indret amb el doble objectiu de promocionar el consum de la tòfona i explicar tot allò relacionat amb aquest tubercle tan preuat.

Pel que fa a les patates, l'origen de la fira i el que li dona nom, tenen uns preus són molt similars als de l'any passat, quan van pujar respecte a l'anterior. Així, i segons els productors consultats, les varietats kennebec i red pontiac es venen a 8 euros el sac de deu quilos i a 3,44 euros la bossa de quatre quilos. Pel que fa a la varietat del bufet, la més preuada i que ha donat renom als cultivadors de trumfos d'Odèn i Cambrils, el preu és de 16 euros i 6,64 euros el sac de deu i quatre quilos, respectivament.

La collita de patates d'aquest any al nord del Solsonès ha estat bona, com reconeixen els mateixos productors. Tot i la desigual orografia del municipi d'Odèn, que provoca collites dispars entre veïns, enguany es mostren satisfets; «tot i que si hem de posar algun però ha estat un excés d'aigua en algunes explotacions, que ha provocat que algunes patates s'hagin podrit» explica un venedor de trumfos.

Estrena d'un audiovisual

Una de les novetats d'aquesta edició de la Fira del Trumfo i la Tòfona ha estat l'edició d'un audiovisual que explica tot el procés de la producció de patates a Odèn, des que es planta la llavor fins a la venda final. La filmació, que té una durada de 18 minuts i es projecta reiteradament en un espai habilitat entre els venedors de patates, també mostra anècdotes dels pagesos protagonistes.

A la tarda es va celebrar el concurs de pelar trumfos, on es mostrava l'habilitat amb les mans i el ganivet dels protagonistes.

Per altra banda, els botiguers de la ciutat, sobretot els del nucli antic, van aprofitar la celebració de la fira per treure els seus productes al carrer en una jornada de Fora Estocs i promocions de la temporada d'hivern.

Avui continua la fira amb l'entrega del Premi Bufet a l'ajuntament aquest migdia.