L'Ajuntament de Solsona ha fet públic aquesta tarda el primer cas positiu de coronavirus a la ciutat. Tot i que no ha transcendit informació sobre l'estat del pacient, el consistori confirma que es troba ingressat a Manresa. Amb aquest primer cas a la comarca, l'alcalde de Solsona, David Rodríguez, assegura que «encara amb més motiu hem de ser conscients de les mesures a què ens hem d'adaptar ciutadania, col·lectius i sectors de tots els àmbits» i alhora posa l'accent en la importància de mantenir la calma i el sentit comú. «Si la població, els bars i restaurants i els establiments continuem com hem fet els darrers dies, anem ben encaminats», assegura.

La confirmació del primer cas de coronavirus a la ciutat coincideix amb una carta que el mateix Rodríguez ha enviat aquesta tarda al sector empresarial del municipi. En aquesta el batlle demana la col·laboració i la solidaritat per contenir la pandèmia del coronavirus amb la reducció de l'activitat tant com els sigui possible. En la missiva David Rodríguez recorda que si bé no pot obligar a tancar les empreses, com a responsable de l'Ajuntament i màxima autoritat en protecció civil a Solsona, sí que sent obligat a demanar el compromís de tots per combatre la propagació de la COVID-19. «Tot i que la millor solució, per descomptat, seria el tancament temporal, entenc que això és impossible en molts casos», admet el batlle. Per això prega al sector que extremi les mesures de seguretat necessàries per evitar el risc de contagi, ja sigui reduint l'activitat i fent treballar només uns serveis mínims, facilitant l'opció del teletreball, o bé amb alternatives que es puguin consensuar amb el comitè d'empresa corresponent.

Rodríguez també recorda que els símptomes de la malaltia poden no manifestar-se fins a uns quants dies després del contagi i, mentrestant, la persona portadora del virus pot infectar el seu entorn. «Confio en el bon criteri de la vostra empresa per calibrar quines tasques són imprescindibles i quines no ho són, pel bé del conjunt de la col·lectivitat», rebla en el seu escrit.

L'alcalde és conscient que aquesta crisi és complicada per a l'empresariat, especialment tenint en compte que encara no s'ha anunciat el pla de xoc de caire econòmic que es desplegarà des del Govern per pal·liar-ne l'impacte. «En aquest sentit, restem tots a l'espera de les mesures que hem de conèixer ben aviat». Malgrat tot, insisteix que entre tots cal esmerçar esforços per minimitzar els riscos. «El sol fet que un/a treballador/a pugui ser un focus de propagació del virus, podria comportar el confinament forçós de la resta del personal, la qual cosa sí que equivaldria al tancament de l'empresa».