L'Ajuntament de Solsona, a través de l'Agència de Desenvolupament Local, i la Unió de Botiguers i Comerciants (UBIC) proposaran als comerços de la ciutat que tanquin a les set de la tarda en l'horari d'hivern. El consistori pren aquesta decisió després d'analitzar les enquestes dutes a terme entre la clientela i els comerciants locals per valorar la prova pilot de compactació horària feta durant el mes de maig. El 72% de les 736 persones que han contestat l'enquesta manifesten que els resultaria fàcil adaptar-se al nou horari, i el 60,5% dels botiguers participants a la iniciativa consideren que l'experiència els ha anat bé o molt bé. Es calcula que s'hi va adherir aproximadament la meitat d'establiments del municipi.

Segons informa el consistori solsoní, els resultats de les enquestes han superat les expectatives inicials sobre l'acceptació de la proposta, pensada per apropar els hàbits comercials a les rutines europees i avançar cap a una organització del temps més igualitària, saludable i eficient. "Pensàvem que molts ciutadans es podien adaptar bé al tancament de comerços a les set de la tarda, però ens ha sorprès que el percentatge sigui tan elevat", reconeix Glòria Domínguez, directora de l'Agència.

Segons el resultat de l'enquesta, només a un 16% de compradors els seria difícil adaptar-se al nou horari, i el percentatge de comerciants que valoren negativament la compactació horària és del 15%. De l'enquesta també es desprèn que la valoració del resultat és millor entre els venedors que han participat a al prova pilot (60%) que entre els que no ho han fet (26%).

Preferència de compra abans de les set de la tarda

A partir de l'anàlisi dels resultats de l'enquesta també es conclou que entre setmana és més fàcil adaptar-se al tancament a les set de la tarda per a les compres alimentàries que per a les que no són d'alimentació. Les preferències horàries difereixen lleugerament en funció del tipus de compra. En qualsevol cas, però, la major part de consumidors, tant d'alimentació com de no alimentació i tant entre setmana com en cap de setmana, prefereix fer la compra abans de les set de la tarda.

La prova pilot es va dur a terme durant tres setmanes de maig -una durant la fase 0 de desescalada i dues durant la fase 1-, i alguns establiments han decidit continuar tancant a les set. A la tardor, la UBIC i l'Agència de Desenvolupament Local plantejaran l'opció d'implementar el nou horari a l'hivern.