L'Ajuntament de Sant Llorenç de Morunys ha tornat a denunciar públicament l'incivisme d'algunes persones que no estan seguint les normes de reciclatge del municipi després de veure com al punt de recollida d'emergència hi han deixat desenes de bosses de deixalles a terra.

El consistori piteu va fer públic el seu malestar perquè s'han produït novament aquestes males praxis a la zona del punt d'emergència en un comunicat en què informava que «tot i que, preveient l'augment de visitants i després de queixes dels veïns, vam allargar les hores d'obertura del punt d'emergència per cobrir així l'horari en què la deixalleria està tancada, les actituds incíviques han continuat».

Cal recordar que Sant Llorenç de Morunys segueix un model de recollida selectiva porta a porta i disposa d'una deixalleria i del punt d'emergència. La deixalleria és oberta de dilluns a divendres de 10 a 15 h i dissabte d'11 a 13 h i de 15 a 18 h, i el punt d'emergència és obert des de les 18 h de dissabte fins a les 24 h de diumenge, per cobrir així tots els dies de la setmana.

Aquest retorn del mal ús del punt d'emergència coincideix amb el final del confinament i el retorn de les persones que tenen segona residència al municipi piteu. El consistori afirma que els últims caps de setmana s'han pogut identificar diferents infractors, que seran sancionats. Les sancions, que ja s'han començat a posar, són de 300 euros la primera, però poden arribar fins als 3.000 si hi ha reincidència.

Per altra banda, el consistori també ha detectat deixalles de les autocaravanes i de les cases de turisme rural, allotjaments turístics i apartaments. L'Ajuntament assegura que informarà els propietaris dels negocis que són ells els en-carregats de facilitar i aconseguir que els seus clients reciclin de forma correcta.

Ara fa poc més d'una setmana el consistori piteu va fer alguns canvis per intentar evitar aquesta situació. A part de l'ampliació de l'horari del punt d'emergència, que és el que ara està vigent, es va decidir que les restes vegetals que els particulars portin a la deixalleria seran gratuïtes fins a un màxim de 2 metres cúbics cada mes, i que si algú ha de marxar del poble en un horari que ni la deixalleria ni el punt d'emergència són oberts, pot contactar uns dies abans amb l'Ajuntament, que li donarà les instruccions per fer-ho.