Després dels tallers virtuals que havia organitzat durant el confinament L'Arada Creativitat Social, ara organitza noves sessions en línia per reconstruir el relat històric dels pobles del baix Solsonès i rodalies a través dels canvis que ha patit el territori en el paisatge. En concret, s'han organitzat tres tipus de tallers diferents: ubicació conjunta de fotografies sobre mapa, revisió de cartografia antiga i trobada final.

Els tallers dels dies 15, 16 i 17 de juliol, serviran per georeferenciar fotografies antigues sobre mapa. Durant el 20, 22 i 24 de juliol es reconstruirà el paisatge del segle XX, a partir d'una visió conjunta de la cartografia, s'analitzarà quina era la distribució dels boscos i conreus al llarg del segle. L'horari dels tallers participatius en línia és de 17h a 20h, no obstant, els dies de taller, s'hi podrà participar de forma individual de 10h a 16h i de 20h a 22h. Finalment, dissabte 22 d'agost de 10h a 13h es durà a terme la trobada final per fer una revisió conjunta dels resultats.

Per participar en algun taller i rebre les instruccions d'accés, només cal inscripció prèvia enviant un correu electrònic a taller.actua@larada.coop o un missatge de Whatsapp o Telegram al 660 52 85 82. Les inscripcions es poden fer fins a un dia abans del taller, i poden ser per tallers individuals.

El taller s'ha pogut organitzar gràcies a una trentena de fons fotogràfics familiars, i amb la col·laboració del Centre Excursionista de Catalunya. Entre tots ells, s'ha recopilat més de 250 fotografies que durant el taller es podran consultar, documentar i ubicar sobre el mapa. A més els participants també podran ampliar el fons fotogràfic aportant noves fotografies. En aquesta ocasió la organització dels tallers compta amb la col·laboració de l'entitat GeoWe.

El projecte ACTUA- Fem coses al baix Solsonès està impulsat per L'Arada Creativitat Social. Una des línies de treball és la divulgació del significat del paisatge rural, i dels significats de la seva evolució. Es treballa per divulgar les empremtes de la cultura pagesa en el paisatge, per reivindicar un paisatge rural amb pobles vius i actius. I fer-ho des del present però també des de la visibilització de la història que acull i que s'expressa amb el patrimoni material (construccions, elements del medi natural, patrimoni arqueològic, arquitectònic etc) i patrimoni immaterial (memòria, cultura).