La diada va començar de bon matí amb una ruta interpretativa per la zona nord del Miracle a càr-rec d'Albert Tarragó, del Grup de Natura del Solsonès. Durant unes dues hores, una trentena de participants van resseguir indrets com la Font del Bisbe, la rasa de l'Estany i la ruta de les olors, entre altres. La caminada va acabar a la plaça del santuari.

Tarragó deia que «hem explicat el medi natural tot veient diferents hàbitats, alhora que hem pogut observar els efectes de l'incendi de l'any 1998 que va cremar la zona».

A partir de les 11 del matí va començar la visita guiada per diferents racons del Miracle, i el grup inicial de caminants va crèixer fins a sumar una seixantena de persones, que els organitzadors van dividir en tres grups per facilitar les explicacions dels guies. Així, Màrius Codina va acompa-nyar els grups a l'exposició ubicada a la Casa Gran del Miracle «A bodes em convides».

A continuació, els participants van gaudir d'una visita guiada al celler del Miracle, situat sota els claustre del monestir, a càrrec de Jordi Molner, copropietari del celler Vinyes del Solsonès. Molner va explicar el procés que se segueix per elaborar vi blanc i negre en l'agradable temperatura del celler, que contrastava amb la intensa calor de l'exterior, fet que els visitants van agrair.

Espais desconeguts

D'altra banda, els participants a la Diada de Territori de Masies van poder descobrir alguns indrets del santuari i del monestir que habitualment són tancats al públic.

Amb el guiatge de Xavier Poch, pare superior de la petita comunitat benedictina que habita al monestir (són un total de cinc frares), els visitants van recórrer una part de les dependències privades del monestir fins arribar a les golfes, des d'on es poden observar unes espectaculars vistes del ter-ritori. Poch va definir el complex com «una estructura similar a una gran masia de pagès, construïda amb una utilitat pràctica que era pròpia de l'època barroca», alhora va recordar que el complex «és inacabat».

Finalment, el claustre va acollir un tastet de degustació de productes locals i de proximitat en el qual van participar una desena d'establiments.