L'Ajuntament de Pinós ja fa uns mesos que està immers en la recerca d'ajuts i subvencions per poder restaurar un dels seus monuments més identificatius, la torre d'Ardèvol, que es troba en molt mal estat.

El consistori ja ha redactat el projecte de restauració, que té previst que les actuacions tinguin un cost de 107.628,59 euros amb IVA inclòs. Aquestes actuacions anirien destinades primer a ampliar el coneixement històric de la torre, fer una excavació arqueològica entre la torre rectangular (l'actual) i les restes de la torre circular esfondrada que l'envoltava i consolidar els murs i els paviments entre les dues estructures, restaurar les patologies de la torre actual i també actuar a l'accés, l'escala i el seu interior per poder oferir un millor servei i més segur.

El projecte demostra que l'estat de les restes de la torre circular és inestable a causa del deteriorament de les juntes de les pedres irregulars i l'aparició de matolls entre les dues torres i la mateixa paret de l'edificació circular que empenten l'estructura cap a fora. Fins i tot es pot veure algun tram del mur que està encorbat cap a fora des que es va ensorrar la torre i també, tal com asseguren els veïns, de vegades cauen pedres de l'estructura.

La torre actual també presenta algunes esquerdes preocupants a les seves parets i es desconeix l'estat dels sostres interiors de fusta però durant aquests anys han patit el desgast de les filtracions d'aigua i de la sorra caiguda de les parets. El sostre inferior, a més de presentar les mateixes patologies que la resta, té un espai a sota que no té accés ni visibilitat i que podria haver estat la sitja del castell d'Ardèvol. El projecte també inclou la restauració d'aquest espai i la col·locació d'un vidre al seu sostre perquè els futurs visitants puguin veure aquest espai que de ben segur que molts ells desconeixien.

El consistori disposa d'una subvenció de Cultura d'uns 40.000 euros i està treballant per aconseguir la resta de finançament per dur a terme el projecte.