La comissió de l'orgue de Solsona ja ha obtingut un 87,5% del finançament necessari per a la restauració del monumental instrument i avui ha anunciat l'inici de la segona fase del projecte, centrat en restaurar el moble neoclàssic i la intenció de tenir la restauració finalitzada de cara al 2022 o 2023.

El mossèn Lluís Grifell, el membre de la comissió Ramon Segués juntament amb la restauradora encarregada del moble, Claustre Augé, han explicat en què consisteix la segona fase de la restauració que va començar fa una setmana i que ja ha comportat descobriments interessants.

Fins fa una setmana el moble de l'orgue estava ennegrit a causa del pas del temps i també tenia molta pols acumulada, a més d'alguns desperfectes. Els treballs que s'estan duent a terme han permès veure que sota de la capa negra hi ha un marbrejat amb colors blaus, verds i daurats i que el daurat dels elements decoratius també havia quedat enfosquit.

La restauració del moble compta amb el suport del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya que s'encarregarà de realitzar un tractament per eliminar els corcs que s'han detectat a la fusta del moble.

El projecte s'ha pogut tirar endavant gràcies a l'atorgament d'una subvenció FEDER que finança pràcticament la meitat del cost complet de la restauració. Així, amb les aportacions de particulars, empreses, entitats eclesiàstiques i la Generalitat s'han obtingut 163.000 euros, mentre que 425.000 s'han obtingut a través de subvencions. Ara resta aconseguir la resta de finançament, uns 83.500 euros.

Tot i això des de la comissió apunten que el projecte de l'últim orgue de l'escola catalana que queda per restaurar a Catalunya ja és una realitat i que podrà estar acabat l'any 2022 o 2023.