Un estudi dut a terme amb la participació d'investigadors del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), amb seu a Solsona, i la Universitat de Lleida (UdL) ha posat de manifest que existeix una relació entre el canvi global i els grans incendis forestals.

L'actual escenari de canvi climàtic projecta un augment dels incendis forestals en regions amb ecosistemes mediterranis, com el que trobem a Califòrnia. En aquest context, «comprendre l'efecte que la variabilitat climàtica causa en els grans incendis forestals és essencial per a una planificació eficient dels recursos ambientals a llarg termini i per preveure adequadament el perill i el risc de foc durant la temporada d'incendis», explica Adrián Cardil, autor principal de l'article i investigador del CTFC.

«Les conseqüències d'aquesta tempesta perfecta les estem veient ara a Califòrnia, on només en el que portem de 2020 ja han cremat gairebé 2 milions d'hectàrees, l'equivalent a tota la superfície forestal de Catalunya», explica el professor de la UdL, Sergio de Miguel, qui alerta que «a Catalunya i en moltes altres zones mediterrànies ens trobem en un context similar, i això vol dir que el estem veient a Califòrnia pot passar també a casa nostra». «L'experiència ens ha de servir per prendre millors decisions en la gestió del nostre paisatge», conclou.