23 de novembre de 2020
23.11.2020
Regió7

Un estudi apunta que la gestió del foc actual pot afectar la biodiversitat

Han participat en el projecte 27 experts de vuit països, entre els quals hi ha els del CTFC

22.11.2020 | 23:32
Un estudi apunta que la gestió del foc actual pot afectar la biodiversitat

Un estudi internacional en el qual han participat membres del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), amb seu a Solsona, examina com el canvi de patró del foc a escala mundial amenaça d'extingir algunes espècies, perjudica la biodiversitat i transforma els ecosistemes terrestres. La principal conclusió de la feina científica és que cal introduir el règim d'incendis a l'hora de planificar la conservació de la biodiversitat i com a element clau per donar forma als ecosistemes. L'estudi reconeix fins a quin punt és un desafiament adoptar noves mesures revolucionàries de gestió de foc per preservar la biodiversitat, ja que ha de tenir en compte l'activitat humana, el foc i els ecosistemes.

L'estudi apunta que el foc és una font de biodiversitat al món des de fa milions d'anys i el seu nou comportament afecta més de 4.400 espècies i els seus hàbitats, que depenen dels seus patrons temporals i espacials. Si bé moltes espècies viuen amenaçades per la major freqüència dels incendis i la seva intensitat, la desaparició del foc també pot ser perjudicial per a alguns éssers vius i els ecosistemes que ho necessiten.

L'estudi ha revisat gairebé 30.000 espècies terrestres i d'aigua dolça classificades amb risc d'extinció per la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (IUCN) i ha trobat que almenys el 15% es veurà amenaçat per la modificació dels règims d'incendis. Aquests canvis poden suposar una major activitat del foc que amenaci espècies poc adaptades, o la disminució d'aquesta activitat, que comporti la reducció d'hàbitats clau per a moltes espècies.

L'article proposa un conjunt d'accions per promoure la biodiversitat en una nova era de foc. En primer lloc, proposa gestionar activament el foc per adaptar-lo a determinades espècies o ecosistemes. És a dir, assegurar la quantitat, el patró i el moment adequat per aplicar-lo en paisatges que ho necessiten i al revés.

En segon lloc, centrar-se en ecosistemes sencers i no només en el foc. Per exemple, les poblacions de plantes i animals afectades per una sequera extrema o que es troben sota la pressió de depredadors exòtics tenen més probabilitats de ser amenaçades per un incendi.

També es reconeix el paper crític de les persones. Restaurar i promoure paisatges crea oportunitats per equilibrar la biodiversitat amb altres valors en moltes regions del món. Aprendre de la gestió actual de la població local i indígena i promoure la gestió col·laborativa dels incendis són passos importants per beneficiar les persones i la biodiversitat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook