La Sala Polivalent de Solsona acollirà un cribratge poblacional amb tests d'antígens ràpids (TAR) dijous i divendres d'aquesta setmana. L'objectiu d'aquesta actuació del Departament de Salut és conèixer l'estat de la població infectada per covid-19 que és asimptomàtica per frenar l'expansió del virus i trencar possibles cadenes de transmissió comunitària. És una actuació adreçada als ciutadans majors de 16 anys que no hagin patit la malaltia.

Per participar-hi no s'ha de disposar de cita prèvia, tot i que és imprescindible dur la targeta sanitària. Es demana a la població que no acudeixi massivament a aquesta crida. No és un cribratge massiu, ja que el volum total de tests serà de 750, sinó que s'emmarca en una primera fase d'avaluació de la pandèmia a Solsona, a partir de la qual es determinarà com procedir en properes setmanes. En cas que es consideri que fan falta nous garbellaments, possiblement es faran focalitzats per zones o barris concrets.

Tot i que inicialment s'havia programat per dijous i divendres al matí, finalment se n'amplia l'horari, que serà dijous de deu a dues i de quatre a vuit i divendres de deu a dues. Cal tenir en compte que els TAR, consistents en frotis als narius, tenen una sensibilitat més baixa que les proves PCR, si bé detecten els casos molt contagiosos. Amb tot, s'adverteix que poden donar falsos negatius.

La durada de cada TAR serà de deu minuts, aproximadament, durant els quals la resta de ciutadans que acudeixin a la prova s'hauran d'esperar a la cua que es formi al carrer. Els resultats no es facilitaran al moment: en cas que siguin positius, es trucarà a les persones afectades i en la resta, es podran consultar a la plataforma La Meva Salut a partir de 48 hores després de la realització de la prova.

Aquest cribratge, dirigit pel Departament de Salut i coordinat conjuntament amb el Centre Sanitari del Solsonès i l'Ajuntament de Solsona, tindrà el suport en l'organització de Creu Roja del Solsonès.

Solsona és un dels 18 municipis de la Catalunya Central que faran cribratges massius durant les properes dues setmanes juntament amb Berga, Manresa o Igualada, entre d'altres.