Les restriccions establertes arreu del món a causa de la pandèmia de la covid-19 han fet baixar el preu de la tòfona produïda a Catalunya ja que la demanda del producte també s'ha reduït. Un exemple és França, un dels principals consumidors de la tòfona catalana, que té la restauració tancada des de l'octubre.

Els preus d'aquest potent aliment s'han aproximat durant l'inici de la temporada d'enguany als 100 euros per quilogram, mentre que en altres anys el preu de la tòfona en l'inici de la temporada podia arribar als 300 euros el quilo. Tot i això, s'espera un increment de la demanda i del preu a partir de Nadal.

«Espanya és el principal productor mundial de tòfona però exporta el 80 o 90% de la producció. Independentment d'on l'exporta, a tot el món hi ha la mateixa situació», explica Daniel Oliach, tècnic del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), amb referència a la reducció dels preus.

A Catalunya, aproximadament el 50% de la producció és silvestre i l'altre, de conreu, i acumula unes 1.400 hectàrees. «S'espera que la campanya aquest any sigui semblant a la passada, i se superi les dues tones. El problema està en la producció silvestre, que ve d'uns anys molt dolents per les condicions meteorològiques que no han acompanyat», apunta Oliach.

El sector de la tòfona s'ha posat com a objectiu crear una cultura de la tòfona a Catalunya i fer arribar aquest producte a les cases de la gent. «El gran problema que tenim és que hem estat grans productors, la tòfona s'ha venut a un preu molt elevat i no ens ha fet falta moure'ns per arribar al consumidor final. Ara s'ha començat a crear la cultura de la tòfona i a partir d'aquí el que s'ha de fer és que la gent tingui l'opció de comprar directament la tòfona als productors o a empreses comercialitzadores», assegura l'expert.

En aquest sentit, la presidenta de l'Associació de Productors de Tòfona de Catalunya, Carme Vivó, apunta que per poder fer arribar la tòfona a les cuines catalanes és necessari que el comprador tingui confiança en el producte. «Igual que si una persona va al mercat no comprarà fruita que no sigui fresca o estigui en mal estat, el mateix ha de passar amb les tòfones».

Pel que fa a les vendes, Vivó assegura que, encara que els preus actualment són baixos, els productors no tindran problemes per vendre tot el producte ja que segueix havent-hi demanda.

«A Catalunya som productors, tenim un producte excepcional que desconeixem i l'enviem tot a l'estranger, és absurd que no en gaudim», afirma el propietari i cuiner del restaurant Mare de la Font de Solsona, Roger Vilaginés, que viu la tòfona com una vàlvula d'escapament i un element per gaudir, i que ja comença a oferir els primers plats protagonitzats per aquest aliment.

Vilaginés destaca que enguany la tòfona negra ha arribat molt d'hora i madura. «Que a final de novembre tinguem una tòfona tan espectacular no ens havia passat mai. A més, ha baixat de preu, per tant és un any ideal per comprar-ne i menjar-ne», destaca el cuiner solsoní. En aquest sentit, apunta que fins ara era un producte exclusiu de l'alta cuina i que ara és necessari generar cultura de la tòfona a Catalunya. Per tant, fa una crida a la gent a comprar-ne enguany, que és un luxe més assequible que mai, i experimentar amb ella a casa.

El cuiner també va criticar el confinament municipal ja que suposa «una mort lenta i agònica» per als restaurants comarcals.