Coop de Sol, la cooperativa del Solsonès que ha organitzat una compra col·lectiva de plaques solars, i l´Agència Comarcal de l´Energia del Bages, van celebrar una sessió interna per avançar en les polítiques locals de suport a la sobirania energètica i demanar a l´administració local bonificacions en l´Impost de Béns Immobles (IBI) i reduccions de l´Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) per a instal·lacions fotovoltaiques d´autoconsum.

La sessió es va celebrar el passat 4 de desembre de forma virtual i es va dirigir a ajuntaments. En ella es van resoldre dubtes, compartir situacions particulars i proposar eines per avançar en les polítiques locals de suport a la sobirania energètica. Hi van acudir gairebé una trentena de participants de 12 ajuntaments diferents del Solsonès, Bages i Anoia, i el consell Comarcal del Solsonès.

Durant la reunió es va apuntar a les repercussions d´aplicar bonificacions en l´IBI i l´ICIO en pobles petits i més grans com Solsona, Cardona o Calaf, tant per empreses instal·ladores com a nivell d´ingressos municipals.

Coop de Sol, que forma part de Territori de Masies, va celebrar que ajuntaments petits estiguin valorant bonificar aquests impostos en iniciatives d´autoconsum fotovoltaic i s´animin a aplicar ajudes directes, com en el cas de Pinell de Solsonès, municipi que al 2017 va oferir subvencions de fins a 2500 euros per instal·lacions d´energia solars per producció d´aigua calenta sanitària.

La sessió també va servir per parlar de la idoneïtat d´afavorir l´autoconsum en un moment d´allau progressiu de propostes de grans centrals solars i eòliques i de com l´autoconsum pot fer front a aquests models i implantar-ne de descentralitzats basats en la sobirania energètica.