Un grup d´emprenedors catalans del Baix Empordà, Osona i el Solsonès s´ha unit per crear una nova empresa: Flock Drone Art. Es tracta de la primera de Catalunya que oferirà la possibilitat de fer espectacles de llum amb drons. A partir de gener començaran a programar els seus espectacles que tindran una temàtica nadalenca. De fet, un dels impulsors del projecte, Fran Arnau, va avançar que treballen per «acostar les cavalcades» a qualsevol llar per tal que la gent «les pugui seguir des de qualsevol terrat».

Flock Drone Art té l´espai de vol a Freixinet, a la masia d´un dels socis de l´empresa. Arnau va explicar a Regió7 que aprofitant que era un bon espai, van demanar els permisos necessaris per poder fer volar els drons i practicar de cara els seus espectacles.

Aquesta empresa podrà dissenyar espectacles personalitzats amb figures que van fins als 100 metres d´alçada i els 50 d´ample. Els drons se sincronitzaran per crear una coreografia programada prèviament. A través de la llum que projectin aquestes naus la gent podrà veure les figures i els missatges al cel. Segons van explicar els responsables del projecte, la idea és renovar la màgia que va portar la pirotècnia a partir de les possibilitats que ofereix la tecnologia. Arnau, però, va remarcar que no volen «confrontar-se» amb aquest tipus d´espectacles, sinó complementar-se.

L´empresa ha adquirit un software en una empresa especialitzada de Riga que els permet sincronitzar les naus per crear les figures i missatges. Els impulsors fa més de dos anys que hi treballen. Entremig, els emprenedors del projecte han hagut de treballar per aconseguir diversos permisos que els permetin fer volar els drons a l´espai públic. Segons Arnau, «la normativa europea» és molt restrictiva sobre els usos de drons i específicament encara ho és més la catalana i espanyola.

Arnau va explicar que «no hi ha límits» a l´hora de reproduir «qualsevol figura» i que la majoria del públic demana poder construir paraules amb els drons, una pràctica que ja poden fer, però que amb l´augment de flota que preveuen, encara podran millorar.