Un estudi internacional liderat per investigadors del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), amb seu a Solsona, la Universitat de Lleida (UdL) i la Universitat de Purdue d'Estats Units ha detectat que els incendis que van travessar l'Amazones es van localitzar majoritàriament en zones amb pèrdues forestals importants l'any anterior.

Utilitzant un sensor via satèl·lit que controla els canvis en la vegetació superficial, l'equip investigador ha observat que aproximadament el 85% dels incendis del 2019 van passar just al costat de zones que havien estat desforestades l'any anterior. Aquesta desforestació va provocar una reducció de la humitat al bosc, un augment de la temperatura i la velocitat del vent i una disminució de la humitat.

«El monitoratge i control de la desforestació a escala global mitjançant satèl·lits i processament de big data és clau per protegir els ecosistemes i adoptar mesures polítiques encaminades a millorar la seva conservació», explica Adrián Cardil, autor principal de l'article i investigador del CTFC.

Els autors de l'estudi suggereixen la necessitat de trobar un equilibri en l'aplicació de polítiques agràries per tal de donar resposta a les prioritats en matèria de medi ambient i de conservació de l'Amazònia a la vegada que donen resposta a les necessitats de desenvolupament local i nacional de la regió.

Els incendis que van tenir lloc a Amèrica del Sud l'any 2019 van destruir milers de quilòmetres quadrats de selva tropical, aproximadament l'equivalent a dues terceres parts de Catalunya. En aquest context, la pèrdua de biodiversitat i d'hàbitats, l'alliberament de carboni a causa dels incendis i altres conseqüències socioeconòmiques i ambientals han sigut motiu de preocupació per a la comunitat científica de tot el món.