La Diputació de Lleida va activar ahir el protocol de viabilitat hivernal davant les informacions trameses pel Centre de Coordenació Operativa de Catalunya (CECAT) respecte a un possible episodi extraordinari de nevades que poden afectar la plana de la demarcació de Lleida els dies 7, 8 i 9 de gener.

Per evitar mals majors, l'ens provincial ha decidit mobilitzar mitjans extraordinaris sobre els que normalment actuen en èpoques hivernals en les tasques de prevenció i neteja de neu i gel a les vies públiques. L'operatiu extraordinari que es posa en marxa afecta a la Zona 1, que comprèn les comarques del Segrià, les Garrigues, el Pla d'Urgell, l'Urgell, la Noguera i la Segarra, sumant els equips extraordinaris als que ja es preveuen per a cada campanya hivernal.

Pel que fa a l'àmbit de Regió7, l'Alt Urgell, la Cerdanya i el Solsonès disposen cada una d'un camió amb fulla llevaneus i un dipòsit per a materials fundents de 5 metres cúbics.

Donada la distribució geogràfica de tota la xarxa local, que ascendeix a més de 825 km de carreteres, els 20 equips de viabilitat hivernal estan repartits en tres zones diferenciades. En total, són 13 camions amb fulla llevaneus i tolva per a fundents, 5 tractors amb fulla llevaneus, 1 motoanivelladora i 1 vehicle 4×4 també amb fulla llevaneus.

La Diputació, a través de la secció de Conservació del Servei de Vies i Obres, també ha subministrat 950 tones de material fundent a 25 entitats municipals, entre ajuntaments i consells comarcals com ajuda per a les vies locals i comarcals.

Les altres comarques on la Diputació hi destina recursos són el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l'Aran i l'Alta Ribagorça