El Solsonès és la comarca de la Catalunya Central que té un menor percentatge d'hectàrees de bosc ferit i afectat per les sequeres, amb només un 0,01%. Per altra banda, el Bages i el Berguedà són les úniques comarques catalanes que han patit episodis de sequera durant el 2020, afectant-ne 49 hectàrees. Aquestes dades s'extreuen de DeBosCat, la Xarxa de Seguiment de l'Estat dels Boscos de Catalunya que ahir va publicar el seu informe anual.

A nivell català, el 2020 ha estat un any excepcionalment plujós, sobretot a l'hivern, i ha tingut una primavera i estiu poc secs. Això ha fet, per una banda, que els boscos de Catalunya no hagin patit pràcticament cap episodi de decaïment i, per altra banda que les afectacions greus del 2016, que s'havien refet tímidament en els darrers anys, tinguessin aigua i temps per recuperar-se i cicatritzar. Sense dubte, la dada més rellevant i optimista és la recuperació dels boscos que havien patit la sequera del 2016.

«Veníem de dos anys bons, i aquest any passat, on en moltes zones ha plogut el doble, o més del que és habitual durant els mesos de desembre, gener i febrer, ha estat decisiu per registrar una notable recuperació dels boscos de Catalunya, la millor des del 2012, l'any en que es va iniciar el programa de seguiment», explica Jordi Vayreda, director del DeBosCat.

Donat que els episodis nous de sequera del 2020 són anecdòtics, aquesta campanya bàsicament hereta resultats de la campanya anterior. En global, a tot Catalunya, han quedat registrats amb afectacions tan sols un 0,77% dels boscos. Així doncs, les comarques que mantenen més superfície afectada tornen a ser Osona i el Pallars Jussà, i amb menor mesura el Berguedà, el Gironès i el Montsià, totes per sobre les mil hectàrees.