Estimular la producció de continguts audiovisuals de qualitat en llengua catalana, contribuir a la seva difusió i ampliar-ne el públic. Aquests són els objectius del projecte Versió Original en Català (VOC). Els premis, impulsats per Òmnium Cultural, volen reconèixer els millors formats audiovisuals realitzats en català.

Solsona, per primer cop en la història del guardó, és una de les quaranta localitats escollides arreu del territori en la que se celebrarà presencialment la cinquena edició dels VOC. Demà, el Teatre Comarcal del Solsonès acollirà dues sessions, una a les 16 h i la darrera a les 17.30 h.

«Des d'Òmnium Solsonès sempre hem valorat molt l'audiovisual, vam intentar afegir-lo als Premis Drac, però no va quallar. Aquest any hem apostat per portar els VOC a Solsona, és una forma de defensar la llengua i promoure l'art català», explica Rosa Cases, presidenta de l'entitat a la comarca.

Les entrades per les sessions del dissabte, gratuïtes, s'han de reservar per internet a la web del VOC. A banda de l'entrada, els espectadors també rebran un enllaç per votar quines de les 15 obres seleccionades de l'edició mereixen obtenir el Premi del Públic.

Enguany el projecte també estrena la novetat que es podrà seguir des de casa a través de FilminCAT, una plataforma de distribució en línia de cinema i sèries íntegrament en català. Aquesta variant és per evitar aglomeracions.

«En temps d'emergència sanitària, social i democràtica l'art no és només un refugi. És també font d'interrogants, imprescindibles per trobar respostes i fer-nos més preguntes», així argumentava Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural, la voluntat que ha tingut l'entitat de tirar endavant el projecte tot i la situació sanitària.

La cinquena edició dels VOC engloba tres categories: curtmetratges documentals, de ficció i nous formats. La mostra comptarà, també, per primera vegada, amb subtítols descriptius per a persones amb dificultats auditives. A més, per tal de fer-la arribar a totes les edats, s'enviarà als instituts que ho sol·licitin una selecció dels curts finalistes per treballar-los a les aules i crear debat.

La celebració dels VOC és el segon acte que organitza Òmnium Solsonès aquest any. Dissabte passat van fer una recollida de signatures a la Plaça Major a favor de la llei l'amnistia amb la presència de dos encausats de la comarca.