Aquest cap de setmana, el bisbe de Solsona Xavier Novell va publicar un escrit on va qualificar l'avortament com al «genocidi més greu i terrible de la nostra humanitat». El Grup de Gèneres de La Fura i la Cugula van publicar un comunicat conjunt en què van exigir «una condemna explícita amb conseqüències polítiques rotundes», i és que les associacions critiquen que «de res serveixen els serveis que l'administració posa al nostre abast si després es mostra incapaç o amb la manca de voluntat d'aturar aquests discursos que ens estigmatitzen i ens criminalitzen».

En aquest sentit, denuncien el silenci de les institucions polítiques del Solsonès i ho entenen com «una mostra de complicitat i impunitat davant dels discursos masclistes i LGTBIfòbics que es van repetint per part del bisbat».

Les associacions del Solsonès recorden que l'avortament és un dret conquerit per anys de lluita feminista i que en la història moltes dones han hagut d'exercir en la clandestinitat, de forma precària i terriblement perillosa.

Alternativa per Solsona-CUP també va fer un comunicat criticant l'escrit del bisbe Novell. Així, la formació solsonina va assegurar que la qualificació utilitzada pel bisbe és «una banalització intol·lerable de l'Holocaust nazi i dels altres genocidis de la història, sovint fets amb la complicitat o empara de l'Església» i que amb aquestes comparacions «està posant al mateix nivell una dona que decideix avortar i alguns dels personatges més sinistres de la història com ara Hitler, Himmler o Eichmann».

A més, en el comunicat el partit demana al govern que es es deixi de donar tracte d'autoritat al bisbe, «que utilitza la seva tribuna per difondre discursos de l'odi d'extrema dreta».