La Mancomunitat d'Abastament d'Aigües del Solsonès (MAAS), ens que dota d'aigua 10 municipis del Solsonès i Biosca (Segarra), ha engegat un projecte que consisteix a geolocalitzar i digitalitzar tota la seva xarxa d'aigua. Aquesta actuació permetrà agilitzar el funcionament de la mancomunitat, sobretot pel que fa a les avaries.

El president de la MAAS i alcalde de Lladurs, Daniel Rovira, va explicar a Regió7 que actualment, quan hi ha alguna avaria, els serveis tècnics poden perdre molt temps només per trobar el punt exacte de l'origen de l'avaria. Amb tota la xarxa geolocalitzada es podrà saber de manera exacta els orígens de les avaries i actuar-hi més ràpidament. D'altra banda, es podrà comprovar més fàcilment si els elements de la xarxa interfereixen quan es projecta alguna actuació en l'àmbit privat o municipal al territori.

La xarxa d'aigua potable de la mancomunitat té una longitud de 768 quilòmetres i disposa de 28 unitats de control i de 1.436 de facturació, i així fa el servei al mateix nombre d'abonats repartits arreu del territori.

El contracte ha estat adjudicat a l'empresa Socade Informàtica per un valor de poc més de 44.100 euros amb IVA inclòs. Aquesta empresa haurà de tenir tot el projecte complet el febrer del 2022.

Dues obres en marxa

D'altra banda, la Mancomunitat d'Abastament d'Aigües té en marxa dues obres molt importants per millorar el seu servei. D'una banda, el projecte per construir una nova línia que ha d'ampliar la capacitat d'aigua que es transporta dels dipòsits de Rajolí als d'Hostal Nou ja està en fase de finalització.

I, d'altra banda, ja han començat les actuacions sobre el terreny per connectar l'Estació de Tractament d'Aigua Potable (ETAP) de Llera i el dipòsit de Torregassa amb el riu Cardener. La connexió, que té un cost de poc més de 875.000 euros amb IVA, ha de donar una garantia en el servei perquè permeti afrontar situacions crítiques que previsiblement es puguin donar a conseqüència del canvi climàtic.