En un comunicat el Zoo del Pirineu d'Odèn explica perquè no fan cas de les crítiques dels animalistes i segueixen amb el seu nom original. «Tenim clar que la paraula ´zoo' està mal considerada en la situació actual a Catalunya, però valorant les opcions considerem que és la paraula que engloba la nostra tasca», afirmen.

En l'escrit asseguren que se senten identificats amb els valors que transmeten zoos com el de Praga, el de San Diego o el d'Austràlia, entre d'altres i en destaquen alguns com la professionalitat, l'educació. la cooperació en projectes de salvar espècies en perill d'extinció al nivell mundial, els projectes de recerca i reintroducció de la fauna salvatge en el país i la cooperació amb l'administració.

Pel que fa als seus crítics, el comunicat del Zoo del Pirineu explica que "tenim present que actualment estem perdent l'oportunitat d'arribar a un número important de visitants i/o seguidors només a causa de les tres lletres en el nom del nostre parc", però defensen la seva tasca i agraeixen als seus visitants ja que, juntament amb ells, treballen "per crear un canvi cap al futur millor per la fauna salvatge del nostre país". Per altra banda també destaquen el fet d'arribar a les persones no sensibles a la natura que busquen un zoo en el sentit d'un parc d'atracció i que un cop fan la visita es sensibilitzen cap a la necessitat de la protecció del medi ambient.

Es defineixen com a zoo i destaquen algunes de les coses que comparteixen amb altres models i també algunes diferències. Per exemple, pel que fa als santuaris, destaquen que "la realitat de la vida salvatge no és idíl·lica" i que "a més a més aplicar criteri humà a la natura i als animals que hi viuen pot tenir unes conseqüències catastròfiques a tot l'ecosistema", en aquest sentit asseguren que ells treballen amb animals salvatges i que la seva tasca més important és educar.

Pel que fa als refugis, el Zoo del Pirineu també compleix la mateixa funció ja que cuida d'animals domèstics i salvatges, però a part d'això es diferencien perquè el Zoo del Pirineu està obert al públic. En aquest sentit asseguren que els animals dels refugis acaben sent mansos i destaquen que el fet d'obrir-se al públic comporta "la part educativa de trobar-se amb un animal en condicions de vida obligatòria en captivitat, que causa un efecte profund en els visitants i com a conseqüència una sensibilització eficaç dels visitants cap a la problemàtica de la fauna salvatge".