11 de abril de 2021
11.04.2021
Regió7

Un alt nombre d'accidents forestals són causats per manca de formació

Un estudi del CTFC apunta que Catalunya és una de les regions europees amb la sinistralitat més alta

10.04.2021 | 22:48
Dos treballadors realitzen tasques forestals

Investigadors del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), amb seu a Solsona, van elaborar un estudi sobre la sinistralitat del sector forestal a Catalunya del que es desprèn que la manca de formació dels treballadors i un retard en la mecanització i en la innovació tecnològica són els principals causants de l'alt nombre d'accidents forestals que tenen lloc a Catalunya si es compara amb altres sectors o amb altres països.

«L'estadística diu que l'any 2019 aproximadament 1 de cada 8 treballadors del sector forestal va patir un accident, encara que fos lleu, mentre que al sector de la construcció o de l'agricultura aquesta xifra potser és 1 de cada 20», explica Adriano Raddi, un dels autors de l'estudi i cap del programa de bioeconomia i governança del CTFC. Raddi explica que, tot i que és obvi que hi ha un risc major en treballs forestals que en el treball davant d'un ordinador, l'índex de sinistralitat a Catalunya no és l'ideal. Per exemple, tenim una mitjana de 0,50 accidents mortals per milió de m3 de fusta aprofitada mentre que al Regne Unit és del 0,23, a EUA de 0,2 2 o a Suècia de 0,04.

L'investigador posa el focus en el fet que a Catalunya la formació no sigui obligatòria per realitzar treballs als boscos. «A França si no es té formació no es pot treballar al bosc i aquí és campi qui pugui. De fet, legalment no es requereix res i l'administració no posa com a condició obligatòria que el personal sigui format amb cursos reconeguts», explica Raddi.

Un altre dels aspectes a millorar és el de la innovació tecnològica. En aquest sentit l'estudi apunta que la mecanització avançada permet millorar l'eficiència, reduir el risc d'accident i millorar la seguretat de qui treballa. Per aquest motiu, el CTFC està treballant per introduir nous mètodes i nova maquinària en el sector forestal a Catalunya. Alguns d'ells, que s'explicaran en una jornada que tindrà lloc el proper 15 d'abril via virtual, són el cable aeri, el cabrestant sincronitzat o el sintètic, que són mètodes més segures en boscos amb les característiques dels catalans, caracteritzats per tenir pendents inclinades.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook