L'alumna de l'escola Arrels de Solsona Adaia Flotats ha sigut guardonada pel seu treball de recerca a la XXII Exporecerca Jove, una fira de recerca internacional on els joves de secundària i batxillerat poden presentar els seus projectes d'investigació. Flotats va obtenir el tercer premi, que consisteix en la participació i les despeses pagades a l'I-FEST2, una fira de recerca internacional que es farà a Tunísia aquest 2021.

En aquest cas, Flotats, de 16 anys, va presentar als premis organitzats per l'associació MAGMA el seu treball de recerca sobre les conseqüències de viure al Regne a Unit o a Espanya i patir lupus, una malaltia autoimmune sistèmica.

L'alumna de l'escola Arrels va investigar sobre els aspectes mèdics, humans i socials del lupus en els dos països europeus. Per a dur a terme la investigació, Flotats va realitzar entrevistes i enquestes a especialistes, membres de les juntes de les associacions de malalts de lupus d'ambdós països, pacients i familiars de pacients.

El treball de Flotats ja va ser reconegut a la fase online del certamen, en la qual va rebre dos premis dels patrocinadors: el Premi del Parc Científic de Barcelona i el de la Societat Catalana de Pedagogia. Addicionalment, Flotats va aconseguir ser una de les vint seleccionades per presentar el seu treball a la fase final.

Al respecte, Flotats explica que en sentir el seu nom com a premiada, la seva reacció va ser de sorpresa. «Va ser inesperat, sobretot per la qualitat dels treballs dels altres finalistes», assegura. «Em sento satisfeta en veure recompensades totes les hores dedicades a la investigació«, diu.

Flotats explica que el seu primer contacte amb la temàtica de la investigació fou en entrar al projecte Bojos per la Medicina. Es tracta d'un programa organitzat per la Fundació Catalunya-la Pedrera que apropa alguns estudiants de primer de batxillerat de tota Catalunya a la medicina.

Aquest programa els ofereix conèixer com es treballa en un hospital i en un centre de recerca biomèdica de referència. «Gràcies al programa Bojos per la Medicina vaig conèixer al Dr. Ricard Cervera, un internista especialista en la malaltia del lupus a l'Hospital Clínic de Barcelona. Cervera em va parlar del lupus i vaig veure que és una malaltia poc coneguda tot i que afecta molta gent», comenta Flotats.

La premiada va decidir fer una comparativa entre la situació dels malalts de lupus a Espanya i al Regne Unit durant una visita a un familiar a Londres. «Un cop vaig ser allà vaig pensar que podia fer aquesta comparativa, ja que són dos països geogràficament propers i econòmicament semblants, però tenen un sistema sanitari molt diferent i un estil de vida diferent», assegura.

Sobre el seu futur més proper, un cop acabi segon de batxillerat, Flotats no descarta poder estudiar medicina i poder investigar més al respecte. «La veritat és que no descarto dedicar-me a les ciències de la salut, que sempre m'han agradat molt. Tanmateix, també em plantejo estudiar un doble grau en matemàtiques i filosofia», comenta.