L'Ajuntament de Riner ha adjudicat la segona fase de les obres de la sala d'exposicions del Santuari del Miracle a les empreses UTE Roma Infraestructures i Serveis S.A i U-Ribalta i Fills S.A per un import de 92.174,78 euros amb IVA inclòs.

Es tracta d'una adjudicació emmarcada dins del projecte de restauració d'aquest espai de la primera planta de la Casa Gran del Santuari del Miracle. La intenció principal dels treballs és la de condicionar-hi un espai per acollir exposicions itinerants.

El projecte inicialment estava plantejat per a dur-lo a terme en una fase, tanmateix, a causa de les dificultats econòmiques que suposava la seva execució, l'any 2017 es va dividir en dues etapes.

En aquesta segona fase, es preveu que es finalitzi la consolidació estructural de l'espai. Aquest procès ja es va iniciar durant la primera fase del projecte, però no es va poder acabar a causa de la detecció d'un carril de tèrmits en una de les parets de la sala.

D'altra banda, es preveu una obertura de l'espai. Per fer-ho possible, s'enderrocarà la paret de 15 centímetres de connexió amb la zona ja habilitada de l'Espai Barroc.

Els treballs també engloben la preparació i revestiments dels paraments verticals, revisió, consolidació i tractament antiparàsits, envernissat de les bigues i elements de fusta, la pintura general o la col·locació de paviments, entre d'altres.

Addicionalment, en aquesta fase també es finalitzaran les instal·lacions elèctriques, d'il·luminació i de seguretat de l'espai. Aquesta segona etapa conclourà amb els treballs de fusteria exterior i interior pendents i amb la finalització d'elements com bastides, la restauració de la llar de foc o una millora en la seguretat.

És una iniciativa que vol potenciar l'ús del turisme de qualitat, sostenible i responsable amb la finalitat d'aportar riquesa al territori. Per l'alcalde de Riner, Joan Solà, la creació d'una sala d'exposicions itinerants permetrà «posar en valor un patrimoni que ha estat en segon pla durant molts anys».

D'altra banda, aquestes actuacions permetran dotar el municipi i el Miracle d'un nou espai cultural. «El món rural també es troba en condicions d'acollir cultura d'alt nivell, d'aquesta forma no ens haurem de desplaçar sempre a les grans ciutats», explica Solà.

Aquesta nova creació també permet generar activitat al territori, segons l'alcalde de Riner. «Entenem el patrimoni i la cultura com un element dinamitzador de la comarca. Tot el que comporti la dinamització i generar llocs de treball al territori, és positiu», assegura Joan Solà.

El projecte ha d'estar finalitzat el juny d'aquest any. La primera fase va tenir un cost d'aproximadament 60.000 euros amb IVA i el conjunt total dels treballs ha estat finançat pel Departament de Cultura de la Generalitat i la Diputació de Lleida.